Sindikati ponovno pozvali na prijevremene izbore

Sindikati ponovno pozvali na prijevremene izbore

Sindikati su podsjetili kako je Radnička cesta nekada bila puna tvornica u kojoj su radile stotine radnika, a sada su mnoge tvrtke zatvorene, a radnici su ostali bez posla. Držeći crvene kartone za Vladu RH, sindikalisti su tijelima oblikovali tri osmice u bojama hrvatske zastave

Prvi su s obilježavanjem Praznika rada započeli sindikalisti u Zagrebu, njih više od 1500 u organizaciji četiri sindikalne središnjice okupilo se jučer oko 9 sati u Radničkoj cesti. Glavna poruka koju su uputili Vladi Republike Hrvatske je da odstupi i raspiše prijevremene parlamentarne izbore. Sindikalni čelnici prozvali su Vladu da je u sprezi s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) te da se zalažu za duži rad i manje plaće. „Zato pokazujemo crveni karton Vladi i za nju imamo samo jednu poruku. Povucite odgovoran potez, priznajte neuspjeh i raspišite prijevremene parlamentarne izbore, kako bi se izabrali stručni ljudi koji mogu pokrenuti Hrvatsku i omogućiti bolji život njezinim građanima“, poručio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). Oštar je bio i Predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever, koji je optužio vladajuće da su prevarili radnike, mlade i umirovljenike dajući im lažna obećanja i nadu. Poručio je da će im narod presuditi na predstojećim parlamentarnim izborima.

Sindikati su podsjetili kako je Radnička cesta nekada bila puna tvornica u kojoj su radile stotine radnika, a sada su mnoge tvrtke zatvorene, a radnici su ostali bez posla. Držeći crvene kartone za Vladu RH, sindikalisti su tijelima oblikovali tri osmice u bojama hrvatske zastave. Time su željeli podsjetiti na temeljno pravo radnika, osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna. Sindikaliste je snimio poznati hrvatski fotograf Šime Strikoman, koji je napravio milenijsku fotografiju.

Milanović u Čakovcu

Hrvatski premijer Zoran Milanović jučer je bio u Čakovcu na proslavi 1. svibnja koju je organizirao međimurski SDP ispod utvrde Starog grada Zrinskih.

„Nije lako 20 i više godina smo se naučili ponašati na jedan način, a to je kupovati ljude novcem koji nismo zaradili. Moramo ga prvo zaraditi, neće biti besplatnog ručka, niti besplatnog pića. To je na žalost i na sreću jedina poruka koju mogu uputiti. Kada to shvatimo ovdje u Međimurju i u Dubrovniku i u Jastrebarskom, biti ćemo uspješna i bogata europska država. Ako to ne shvatimo nećemo biti niti ono prvo, uspješna. Sretan vam 1. maj“, poručio je Milanović.

On se osvrnuo i na sindikalnu akciju i crvene kartone, koje su sindikati pripremili za Vladu RH. „Sindikalni čelnici, naročito oni koji su na svojim mjestima 20 godina moraju shvatiti da hrvatsko društvo nisu samo njihovi članovi nego i oni koji ne rade i oni koji rade u privatnom sektoru, a nemaju sigurnost javnog sektora“, rekao je Milanović.

Poziv sindikalaca da Vlada podnese ostavku odbacila je i Vesna Pusić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih poslova. Ona je jučer bila na zagrebačkom jezeru Jarun, gdje je HNS organizirao prvosvibanjsko druženje.

„Naravno da to ne dolazi u obzir. Ovo nije država koja si može priuštiti nestabilnost i cijelo vrijeme izbore različitih vrsta“, rekla je Pusić. Naglasila je kako građani i Vlada imaju isti cilj, a to je bolji i kvalitetniji život. Poručila je kako imaju puno prepreka koje se moraju ukloniti, a to znači i suradnju s investitorima jer će to dovesti do otvaranja novih radnih mjesta.

„To je dio demokracije“

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović bio je na proslavi u zagrebačkom parku Maksimir, gdje su ga na ulazu dočekali SDP-ovci Tonino Picula, Mirando Mrsić, Igor Rađenović i Ivo Jelušić s kojima je prošetao po Maksimiru, a susreo se i sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Zahtjeve sindikata za prijevremenim izborima komentirao je riječima kako je to dio demokracije. Komentare novinara kako je većina građana u Maksimir došla zbog besplatnog obroka komentirao je kao posljedicu teške gospodarske situacije i nezaposlenosti koja je najveći problem.

„Svi skupa moramo puno više i jače raditi na gospodarstvu i otvaranju novih radnih mjesta i pokazati solidarnost prema onima kojima je najteže. Prvi svibnja je praznik koji nosi svoju posebnu simboliku, solidarnosti i brige za ljude koji rade i koji žele raditi. Nažalost, danas sve više moramo voditi brigu o onim ljudima koji nemaju posla“, poručio je Josipović.

maksimir_bandic_grah

Podijeljeno 55 000 porcija besplatnog graha

Tisuće Zagrepčana došlo je jučer u Maksimir gdje su bile osigurane besplatne porcije graha. Kao i proteklih godina dijelili su se i karanfili, a u dijeljenju karanfila i porcija graha sudjelovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

„Svim sugrađankama i sugrađanima želim čestitati Praznik rada iako u ovim vremenima krize i recesije i nije do nekih čestitanja, ali uvijek se može bolje, snažnije, odlučnije, i to poručujem i stanovnicima Zagreba i svim Hrvaticama i Hrvatima“, rekao je Bandić i započeo s dijeljenjem graha. Osim gradonačelnika i ostalih volontera u dijeljenje besplatnih porcija graha uključili su se i gradski pročelnici. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni