Sindikati o Holdingu: Odvajanje podružnica ishitreno je i loše

Sindikati o Holdingu: Odvajanje podružnica ishitreno je i loše

Ocijenili su kako je takva odluka ishitrena i neprihvatljiva jer građanima ugrožava kvalitetu usluga, dok s druge strane, u pitanje dovodi i mnoga radna mjesta

Predstavnici 30-ak sindikata koji djeluju u Zagrebačkom holdingu okupili su se jučer ispred Stare gradske vijećnice uoči 6. sjednice Gradske skupštine, zatraživši da se s dnevnog reda skine točka koja se odnosi na izdvajanje nekih podružnica iz Holdinga i njihovog pretvaranja u trgovačka društva.

Ocijenili su kako je takva odluka ishitrena i neprihvatljiva jer građanima ugrožava kvalitetu usluga, dok s druge strane, u pitanje dovodi i mnoga radna mjesta.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković ustvrdio da Uprava Holdinga sve radi na svoju ruku – „ishitreno i loše“.

Upozorio je da su sindikati sasvim isključeni iz odlučivanja i da je cijeli postupak proveden netransparentno te bez znanja sindikata, a o tome, dodaje, nije bilo riječi ni na zagrebačkom Gospodarsko-socijalnom vijeću.

„Bojim se opasnih namjera privatizacije poput odvoza komunalnog otpada“, upozorio je i dodao kako je Budimpešta imala sličan problem, privatizirajući svoju komunalnu tvrtku, što je dovelo do većih cijena i lošije usluge, pa su je morali vratiti natrag u gradsko vlasništvo.

Izrazio je i bojazan da će na kraju Holdingove podružnice završiti kao tvrtke u stečaju, a radnici bez plaće, poput onih u „Industrogradnji“.

„Čini mi se da su Berlin ili Budimpešta u nekoj drugoj, civiliziranoj Europi, a kod nas se oni poput Zorana Milanovića ili Milana Bandića bore kako bi pokazali svoj ego ili pak osigurali alternativne tokove novca“, rekao je Iveković.

Sindikalisti su gradskim zastupnicima i novinarima dijelili svoje prosvjedno pismo koje su potpisali predstavnici sindikata, a primjerak je dobio i gradonačelnik Milan Bandić.

U pismu naslovljenom na gradonačelnika Grada Zagreba, predsjednika Skupštine Garad Zagreba, Klubove zastupnika i Upravu Zagrebačkog holdinga navodi se slijedeće:

„Tražimo od vas kao zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba da se rasprava o točki 21. makne s dnevnog reda današnje sjenice, odnosno, da ne date prethodnu suglasnost trgovačkom društvu Zagrebački holding d. o. o. za statusnu promjenu podjele s osnivanjem trgovačkih društava s ograničenom odgovornošću.

Prijedlog statusnih promjena sindikatima je ishitren i neprihvatljiv na način na koji je predložen jer ugrožava kvalitetu usluge koju pružamo građanima Grada Zagreba i ugrožava opstojnost ranih mjesta većine radnika koji rade u izvršnim službama u Zagrebačkom holdingu.

Svaka ishitrena i na brzinu donešena odluka u pravilu je loša inosi dalekosežne posljedice koje je teško kasnije popraviti.

Nemojte zaboraviti da je svaki peti građanin grada Zagreba na neki način vezan za Zagrebački holding d. o. o. i da je dio Vaše izborne baze. (B. J.)