Sindikati najavili rat zbog božićnice, Bandić im poručio: “Više radite, a manje sazivajte presice”

Sindikati najavili rat zbog božićnice, Bandić im poručio: “Više radite, a manje sazivajte presice”

Hercigonja upozorava da će sindikalne tužbe Grad i Holding koštati 15 milijuna kuna. Gradonačelnik Bandić pak žali da još ranije nije donio odluku o smanjenju božićnice te najavio da će svima smanjtiti plaće za 5 posto

Predstavnici četiriju sindikata koji djeluju u sklopu Zagrebačkog holdinga održala su u utorak tiskovnu konferenciju pred zgradom Gradske uprave, a na temu kolektivnih ugovora koje je Grad potpisao s predstavnicima sindikata, a navodno nije ispoštovao. Želimir Hercigonja, predsjednik Sindikata komunalnih radnika Hrvatske, tvrdi kako im nije isplaćena cjelovita božićnica za 2017. u iznosu od 2884 kune. Gradonačelnika Milana Bandića optužio je da je samovoljno naredio predsjednici Uprava ZGH Ani Stojić Deban da se radnicima isplate umanjene božićnice, poručivši kako ne bi bilo neprimjereno da se isplati cjelovita božićnica. No Hercigonja ističe da je božićnica regulirana kolektivnim ugovorom, koji je iznad zakona te je gradonačelnku poručio da se ugovori moraju u potpunosti poštovati i primjenjivati.

»Ako se krši kolektivni ugovor, mjestima za pregovore nema«, kaže. Podsjetio je kako je lani u travnju održan sastanak sa upravom Holdinga te kako su tada bili spremni pregovarati o novom kolektivnom ugovoru.

Hercigonja podsjeća da sindikati već tjednima već sakupljaju punomoći zaposlenika za podizanje sudskih tužbi te kako su sindikati ZET-a i Čistoće već isto učinili. Hercigonja smatra kako će šteta koja će time biti prouzročena iznositi deset do 15 milijuna kuna sudskih troškova i zateznih kamata.

»Mi smo mu ovim činom objavili rat zbog isplate božićnice te da Grad nema nijedan promil šanse da dobije ove sporove«, ustvrdio je Hercigonja koji je zaprijetio i podizanjem kaznenih prijava »protiv osoba koje su odgovorne za takvu štetu«.

Osvrnuo se i na nezakonito zapošljavanje u ZET, bez ikakvih natječaja. Podsjetio da je na taj način u spomenutu firmu zaposlen i brat ministra državne imovine, Svetimir Marić.

Treću stvar koju je istaknuo Hercigonja je, kako je rekao, loša poslovna politika u Holdingu koji loše posluje te »klizi prema dolje«. Sindikalac, međutim smatra da radnici ne mogu biti taoci takvog lošeg upravljanja.

»Nije problem u radnicima, već u poslovnoj strukturi odnosno Grad i Gradonačelnik. Zar bismo stalno trebali rezati prava radnika?«, pita se sindikalist.

O ovoj temi je govorio i Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb. Ističe kako su zatražili ostavku Ane Stojić Deban zbog toga što je poslušala gradonačelnika. Pita zašto ZET nije izašao sa cjelokupnom imovinom te je najavio raspisivanje sindikalnog referenduma putem kojeg će tražiti povratak oduzete imovine.

Mirjana Kaltak, predsjednica sindikata Čistoće, nadovezala se na riječi od kolega te je izjavila kako je u prosincu upitala gradonačelnika kada misli isplatiti ostatak božićnice, na što joj je, prema njezinim riječima, on odgovorio da nema takvu namjeru. Podsjetila je kako je Vrhovni sud potvrdio da sindikati imaju pravo na spomenuti iznos i da samo traže da se to ispoštuje.

Darko Kleinberger, predsjednik Nezavisnog sindikata Zagrebparkinga nadodao je kako dok on živi i diše, on neće dopustiti da se išta reže, sve dok je postojeća uprava na čelu.

O ovoj temi se nakon potpisivanja ugovora osvrnuo i prozvani gradonačelnik Bandić. Izjavio je da će u ponedjeljak 15. siječnja više reći nakon sastanka sa sindikatima. Poručio im je, da manje organiziraju pressice, a da više rade. Pritom je nadodao: »Ja sam partner sa sindikatima. Bez socijalnog mira nema napretka«.

Rekao je i to kako će svima smanjiti plaće do pet posto te da se postavlja pitanje i morala. Smatra kako je trebao i ranije povući potez glede isplate božićnica te da po cijenu abdikacije neće odustati od spomenutog.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni