Sindikat traži ostavku ministra Mrsića

Vlast zagovara štednju i reže materijalna prava zaposlenih u javnom sektoru, a istodobno sebi i svojima osigurava siguran povratak na radno mjesto nakon odrađenog dužnosničkog mandata, ali i proizvodnjom novih dužnosnika nekima odabranima povećava i plaću, kažu u NHS-u

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) smatraju da Vlada predloženim izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika ponovno svjedoči kako ova vlast sebe doživljava i drži iznad naroda, odnosno kako tu vrijedi latinska izreka Quod licet Iovi, non licet bovi ili Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu. U ovom slučaju volovi su ne samo zaposleni u javnom sektoru, dakle državni i javni službenici i namještenici i zaposleni u državnim i javnim poduzećima, nego cijeli narod. Osim, naravno, kaste izabranih, odabranih, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Vlast zagovara štednju i reže materijalna prava zaposlenih u javnom sektoru te namjerava zagrabiti i u njihove plaće ukidanjem dodataka na osnovnu plaću, a istodobno sebi i svojima zakonskim promjenama osigurava siguran povratak na radno mjesto nakon odrađenog dužnosničkog mandata, ali i proizvodnjom novih dužnosnika nekima odabranima povećava i plaću, kažu u NHS-u.

Podsjećaju pritom kako Vlada to obrazlaže važnom ulogom ustanova kojima su na čelu i povećanim opsegom poslova u skorim reformama i obvezama vezanim za ulazak Hrvatske u EU dok se s druge strane smanjenje primanja zaposlenicima koji će te poslove odrađivati obrazlaže nužnim uštedama.

Dvoličnost, bahatost i nemoralnost političke elite

Prijedlog Vlade da se povećaju koeficijenti za izračun plaća državnih dužnosnika HZMO-a, a koje opravdavaju povećanjem opsega posla u svezi sa skorim preustrojem HZMO-a i “velikim reformama” mirovinskog sustava, kao i antikorupcijskom mjerom, smatramo apsurdnim jer pokazuje svu dvoličnost, bahatost i nemoralnost  političke elite na vlasti, navodi Radnički sindikat Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Nezavisni sindikat zaposlenih u mirovinskom osiguranju.

Prije mjesec dana dva manjinska sindikata HZMO-a prihvatila su prijedlog poslodavca  i potpisala kolektivni ugovor kojim je radnicima HZMO-a smanjena plaća od 2 do  10% ovisno o godinama staža. Povećanje plaće dužnosnicima HZMO kap je koja je prelila čašu. Obrazloženje da se plaća dužnosnicima povećava zbog povećanog opsega poslova sramotna je i nemoralna, pogotovo kada se zna da će većinu poslova odraditi radnici kojima je plaća smanjena  Izjava da se radi o antikorupcijskoj mjeri uvreda je za sve radnike HZMO-a koji svoj posao odrađuju pošteno i za to su nagrađeni smanjenjem plaće.

Dva sindikata navode i kako je sadašnji ravnatelj HZMO-a (Srećko Vuković) bio ravnatelj Zavoda i od 2001. do 2004. kada su radnicima također smanjene plaće od 20 do 53 posto te tvrde da je zbog izgubljenih sudskih tužbi oštetio proračun za više od 13 milijuna kuna. I za to je, tvrde, nagrađen. I zato kažemo – dosta je. Tražimo ostavku ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića jer se pokazao nesposobnim za vođenje ministarstva, te je izgubio integritet pravednog i moralnog čovjeka, zaključuje se u priopćenju Radničkog sindikata HZMO-a i Nezavisnog sindikata zaposlenih u mirovinskom osiguranju.

Vladinu prijedlogu povećanja plaća dužnosnika Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i HZMO-a prethodilo je smanjenje plaća zaposlenih u tim službama i ustanovama, upozorava Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN). Vlada je s prve ovogodišnje sjednice Saboru uputila tri zakona kojima se, među ostalim, povećava koeficijent za izračun plaća ravnateljima Zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te njihovim zamjenicima i pomoćnicima. (hrt / zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni