Sindikat EKN-a traži konkretne poteze ministra Kujundžića glede Imunološkog

Sindikat EKN-a traži konkretne poteze ministra Kujundžića glede Imunološkog

“Tražimo od ministra Kujundžića da nešto konačno poduzme u vezi Imunološkog ili da bar poduzme ono što može, a to je da Upravno vijeće dovede u red, a ne da se bavi glupostima”, poručio je sindikalist Željko Klaus

Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) u utorak je na konferenciji za novinare u Radničkom domu upozorio na aktualna zbivanja u Imunološkom zavodu koji će, kako je istaknuto, u kratkom roku nestati ako izostanu konkretni potezi Vlade.

Predsjednik Sindikata EKN-a Željko Klaus je podsjetio da se od 2015. godine do danas na čelu Imunološkog zavoda izmijenilo sedmero ravnatelja, njih četvero je dalo ostavku jer nisu mogli surađivati s predsjednicom Upravnog vijeća Gordanom Mustač.

Dodao je kako se radi o ljudima koji nisu lovci na fotelje, nego su stručni, a 2017. godine interes o strateškom partnerstvu s Imunološkim zavodom je iskazao i Grad Zagreb, što je sindikat podržao.

„Tražimo od ministra Kujundžića da nešto konačno poduzme ili da bar poduzme ono što može, a to je da Upravno vijeće dovede u red, da ono počne raditi što treba, da se bavi stvarima od strateškog značaja za Imunološki, a ne da se bavi glupostima. Predsjednica Upravnog vijeća se bavi glupostima i rezultat tog rada je da je u njezinom mandatu sedam ravnatelja otišlo iz Imunološkog“, istaknuo je predsjednik EKN-a Hrvatske. Dodao je da Upravno vijeće Imunološkog zavoda mora biti poveznica između Ministarstva zdravstva, Grada Zagreba i Vlade RH.

Klaus je najavio da će sindikat održati i sastanak s radnicima Imunološkog zavoda, a mogući su i prosvjedi na Markovom trgu,jer se od Imunološkog neće odustati.

Sindikalna povjerenica u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec je rekla da Imunološki zavod ne ide u dobrom smjeru.

„Niti jedna sjednica Upravnog vijeća nije posvećena tome u kojem smjeru ide Imunološki zavod, što se dešava sa sporazumom između Grada Zagreba i države. Imamo informacije koje dobivamo od medija, kad se netko sjeti pitati gradonačelnika Bandića ili ministra Kujundžića što je s Imunološkim. Informacije su – radi se, bit će, međutim to sve predugo traje“, istaknula je Jagarinec. Spomenula je da je Imunološki zavod proizvodna tvrtka, ali u ovom trenutku proizvodnje nema. Naime, dozvola za glavnu proizvodnju, preradu krvne plazme istekla je 2013. godine. Preostali zaposlenici su uvjereni da još uvijek postoji nada za spas Imunološkog zavoda među kojima je i Lidija Jagarinec.

„Dok god postoji mala nada za nastavak proizvodnje u bilo kakvim prostorima, moramo obnavljati registracijske materijale, ali daleko je to od onoga čemu Imunološki zavod služi“, rekla je Jagarinec. Imunološki zavod i dalje preuzima i skladišti krvnu plazmu, ali se ona izvozi te se u Hrvatsku vraćaju gotovi proizvodi. Za plaće radnika i održavanje hladnog pogona u Zavodu porezni obveznici svaki mjesec plaćaju 38 milijuna kuna.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni