Sindikat biciklista protiv Grada Zagreba

Sindikat biciklista protiv Grada Zagreba

Policijska uprava zagrebačka ima krivu politiku kažnjavanja biciklista kojom ne pridonosi povećanju sigurnosti u prometu nego čak dovodi u opasnost njegove sudionike, smatraju biciklisti

Sindikat biciklista zbog nedavnih masovnih kažnjavanja biciklista u Zagrebu organizira prosvjed u petak 11. rujna, u 18 sati ispred sjedišta MUP-a u Ulici grada Vukovara 33 i u 19 sati na Zrinjevcu, u neposrednoj blizini Policijske uprave zagrebačke kako bi upozorili na, kako kažu, selektivno provođenje zakona kojim se od odgovornosti izuzima Grad kao glavni subjekt planiranja i puštanja u uporabu nepropisne i manjkave prometne infrastrukture, a kažnjava njezin krajnji korisnik – građanin koji vozi bicikl.

„Smatramo da Policijska uprava zagrebačka ima krivu politiku kažnjavanja biciklista kojom ne pridonosi povećanju sigurnosti u prometu nego ih u pojedinim situacijama uslijed neprimjerenih prometnih rješenja za prometovanje biciklom čak dovodi u opasnost, slijepo provodeći kaznene odredbe“, stoji u priopćenju Sindikata biciklista.

Poziv na prosvjed „Kaznite odgovorne“ upućuju i pješacima koji su, zajedno s biciklistima, najugroženija skupina u prometu, a u prioritetima gradskog prometnog planiranja svrstani su vrlo nisko.

„Pločnici su svedeni na širine ispod zakonskog minimuma, davanjem na korištenje ugostiteljima za terase kafića, Zagrebparkingu te posljednjih godina besmislenim povlačenjem žutih crta za tzv. biciklističke staze. Takav pristup i dalje pogoduje jedino stimuliranju motoriziranog prometa, a pješake i bicikliste dovodi u nepotreban sukob“, dodaju biciklisti.

Podsjećaju da prema članku 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama promet na svom području uređuju Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove.

„Licemjerno, policija mjesta na kojima signalizacija za biciklistički promet izostaje zbog nemara Grada Zagreba odabire za akcije nadzora biciklista. Kažnjavaju bicikliste za propuste Grada Zagreba i upućujete ih da voze kolnikom brzih cesta“, objašnjavaju u Sindikatu biciklista. (zg-m)