Simončič poziva Predsjednicu da potakne izmjenu Ustava radi zaštite hrvatskih vodnih resursa

Simončič poziva Predsjednicu da potakne izmjenu Ustava radi zaštite hrvatskih vodnih resursa

Kolumnist portala ZG-magazin, samostalni konzultant za pitanja okoliša dr. sc. Viktor Simončič danas je uputio dopis Kolindi Grabar-Kitarović u kojem Predsjednicu Republike Hrvatske poziva da pokrene postupak izmjene Ustava kako bi se zaštitili naši vodni resursi.

Simončičevo pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovana Predsjednice Republike Hrvatske, gospođo Kolinda Grabar-Kitarović!

Obraćam Vam se s molbom da pokrenete postupak izmjene Ustava Republike Hrvatske, kako bi i mi, kao nedavno Republika Slovenija i mislim još 15-tak država svijeta u Ustav stavili pravo do pitke vode kao temeljno ljudsko pravo i da voda kao takvo (osnovno ljudsko pravo) ne može biti predmet otvorenog tržišta.

U više navrata sam pisao o tome i čak proveo anketu, u rubrici u kojoj pišem https://zg-magazin.com.hr/category/ljudi-i-misljenja/viktorov-poucak/ s pitanjem: Treba li u Republici Hrvatskoj Ustavom zajamčiti pravo na pitku vodu? Na prvu anketu je 99 % pozitivno odgovorili preko 700 osoba https://zg-magazin.com.hr/pravo-na-pitku-vodu-zajamciti-ustavom/, a na jedan kasniji upit oko 1 000.

Zašto se obraćam Vama? Razlog je jednostavan. Jedino Vas, ne samo u funkciji Predsjednice, već i kao osobu koja najizravnije pokazuje i bori se na iskren način, bez zadnjih namjera, za nacionalne interese, vidim kao autoritet koji nas može ujediniti kod zaštite ovog presudnog nacionalnog resursa. Naše stranke, a i nevladina i društvena javna scena imaju neke druge interese.

Vjerujem da Vama ne trebaju dodatnim argumenti za to, ali ako će biti potrebno stojim na raspolaganju i osobno ali i s onima koji o ovoj problematici znaju više od mene.

Želim Vam uspjeha ne samo u ovoj inicijativi.

Srdačan pozdrav

Viktor Simončič

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni