Silvestrovo uz čašu pjenušca

Silvestrovo uz čašu pjenušca

Vinarija Kabola iz Istre proizvodi poznati pjenušac Kabola i druga desertna vina na dvadesetak hektara vinograda momjaskog kraja. Za proizvode božanskog pića, dobili su mnoga priznanja uključujući i Decanter World Wine Awards u Lodonu

Nova je Godina tu, i pravi je trenutak za nazdraviti pjenušcem ulazak u novo ljeto, zdravo i uspješno. Svečanost novogodišnje noći najbolje je započeti zdravicom uz čašu pjenušca (na idelanoj temperaturi posluživanja do 8 °C), jer Silvestrovo to zaslužuje. Pjenušac je blagdansko piće prikladno za sve svečane događaje a uživanje u njemu datira od 17. stoljeća, jer je to bio i početak vrednovanja vina. Kao aperitiv, reći će znalci pjenušac dodatno osvježava i potiče raspoloženje.

Marino Markezić

U svečarskoj atmosferi to znači i učinkovitji užitak u blagdanskoj trpezi. Jedan od, u Hrvatskoj glasovitih pjenušaca je(st) pjenušavo vino Kabola Re, vinarije Marina Markežića Kabole iz Istre. Pjenušac spravljen tradicionalnom šampanjskom metodom za koju je ta vinarija nagrađena srebrnom medaljom na natjecanju Decanter World Wine Awards u Londonu 2015. godine. Vinarija Kabola broji dvadeset hektara vinograda, a proizvodi 11 različitih vrsta vina od pjenušaca do desertnih.

Proizvodnja istarskog pjenušca izazov

»Pjenušce volim i zato je proizvodnja tog pića za mene bio izazov, kao i potvrda da se u Istri ono može napraviti«, kaže nam vlasnik vinarije Marino Markežić Kabola. Ideja se rodila kada je bio na proputovanju kroz francusku pokrajinu Champagnu rodno mjesto šampanjca. Tom se prigodom upoznao sa radom lokalnih vinogradara i proizvođača šampanjaca, pa je, kaže zaključio kako i on ima dobre pozicije plodova u svojih više od deset tisuća hektara vinove loze. Posebice malvazije, idealne za proizvodnju pjenuš(a)ca.

Vinogradi Kabola

To svečano piće nastaje u osebujnom krajoliku, na brežuljku Štancija između Buja i Momjana, gdje se zlate vinogradi Kabola. Osebujno je, u blagu bijelih vina Marina Markežića, i zlatno – žuti Pjenušac Re, lepršavog okusa i tropske arome ananasa. Spomenuta vina uključujući i pjenušava, spravljaju se od grožđa uzgojenog na zemlji bogatoj laporom, na 275 metara nadmorske visine. Kabola Pjenušac RE kao i druga vina momjanskog vinara, poznati su i u zemljama regije (boca tog pića stoji 100 kuna). Zaštitni je znak ove vinarije i malvazija dugo macerirana u amforama, a to je način rada koji im je zaživio prije više od desetljeća.

S. Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni