“Sigurnost pacijenta mora biti na prvom mjestu”

“Sigurnost pacijenta mora biti na prvom mjestu”

„Preraspodjela zdravstvenih radnika zbog pandemije i zaštitnih mjera uzrokovala je i neke probleme u zdravstvenom sustavu, ali bez većih posljedica na zdravlje zdravstvenih radnika”, rekao je za ZG-magazin predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina

Ivana Vranješ

U povodu Svjetskog dana pacijenta u četvrtak je održan stručni skup pod nazivom „Sigurnost zdravstvenih radnika za sigurnost pacijenata“. Skup je organizirala Koalicija udruga u zdravstvu s Hrvatskim društvom za poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite Hrvatskog liječničkog zbora, a u suradnji s Ministarstvom zdravstva.

Sudionici skupa ukazali su na stanje u zdravstvenom sustavu koje je duboko pogođeno zdravstvenom krizom uzrokovanom Covid-19 pandemijom, a kako je rečeno, uz rizik od zaraze čak 12 % zdravstvenih radnika zbog pandemije ima i izražene emocionalne smetnje.

Na skupu je istaknuta važnost svih sudionika za funkcioniranje zdravstvenog sustava kao preduvjeta za osiguranje potrebne skrbi pacijentima i povoljnih ishoda liječenja.

Oko 70 % medicinskih intervencija odnosi se na propisivanje lijekova

Predsjednica Ljekarničke komore mag. pharm. Ana Soldo je rekla da se čak 70 % svih medicinskih intervencija odnosi na propisivanje lijeka, a upravo su ljekarnici odgovorni za njegovu sigurnu primjenu. Osvrnula se i na važnost e-kartona za sigurnost pacijenta te smatra da je on izuzetno važan za sigurnost pacijenta radi uvida i informacija o terapiji i zdravlju pacijenta, važnih za liječenje i ishode liječenja.

„Premda je u svijesti svakog zdravstvenog radnika namjera da ne našteti pacijentu, edukacijom zdravstvenih radnika raste razina svijesti o sigurnosti pacijenata. Akreditacija zdravstvenih ustanova predstavlja ključni iskorak za unapređenje procesa i postupaka, jer sadržava indikatore koji direktno utječu na sigurnost pacijenta“, izjavio predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković.

Zaključci sudionika skupa su da sigurnost pacijenta mora uvijek biti na prvom mjestu. Zdravstvene radnike čije je zanimanje među najrizičnijima treba zaštititi na više razina kako bi mogli skrbiti o pacijentima i donositi odluke unatoč fizičkom i psihičkom stresu, pogotovo u izvanrednim situacijama kao što je Covid-19 pandemija. Veća uključenost bolesnika ključna je za sigurniju skrb, zdravstveni radnici trebaju pacijentima prenijeti informacije o tome kako sami mogu pridonijeti vlastitoj sigurnosti. Također, naglašeno je da se u vrijeme korona krize ne smije se zaboraviti na skrb za akutne i kronične bolesnike, čije se liječenje ne smije odgađati, a svi bolesnici moraju primiti skrb u skladu sa svojim medicinskim potrebama i građanima treba osigurati odgovarajuće informacije o liječenju.

Zdravstveni radnici pod povećanim pritiskom zbog koronavirusa

U razgovoru za portal ZG-magazin predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina je rekao da je povod za organizaciju skupa Nacionalni program sigurnosti pacijenata, koji je Ministarstvo zdravstva izradilo 2019. godine, a do kraja 2020. godine treba ga prihvatiti Vlada RH. Naglasio je da s obzirom na okolnosti usred Covid-19 pandemije posebnu pažnju treba posvetiti zdravstvenim radnicima koji su u najvećem riziku od zaraze.

„Preraspodjela zdravstvenih radnika zbog pandemije i zaštitnih mjera uzrokovala je i neke probleme u zdravstvenom sustavu, ali bez većih posljedica na zdravlje zdravstvenih radnika, jer čak i u ustanovama zdravstvene zaštite u koje je prodrla infekcija koronavirusa ona se zbog dobro planiranih mjera nije proširila“, rekao je Belina. Dodao je su zdravstveni radnici pod povećanim pritiskom zbog posebnih okolnosti rada i svakodnevnom mogućem izlaganju zarazi virusom, a ta je razina stresa prema provedenom istraživanju jače izražena kod žena.

„Za povećanje sigurnosti pacijenata i zdravstvenih radnika potrebno je puno više vremena posvetiti pravilnoj komunikaciji i edukaciji te uključivanju pacijenata o donošenju informiranih odluka o svom zdravlju i aktivne uloge u liječenju kako bi se spriječila mogućnost neželjenih štetnih događaja. Za konkretno praćenje sigurnosti potrebno je i aktivno pratiti ishode liječenja i kvalitetu zdravstvene zaštite”, ustvrdio je Belina.

U skupu su sudjelovali još državni tajnik u Ministarstvu zdravstva prim. dr. Željko Plazonić, predsjednica Hrvatskog društva za poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite Hrvatskog liječničkog zbora prof. Jasna Mesarić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva Adriano Friganović i voditeljica Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju HALMED, mag. pharm. Željana Margan – Koletić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni