“Sigurnost djece je odgovornost odraslih”

“Sigurnost djece je odgovornost odraslih”

Ministar Božinović: »Djeca danas stradavaju puno više kao sudionici u prometu, na način da ih prevoze njihovi roditelji ili stariji, a manje kao samostalni sudionici«

Ispred Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu, Ministarstvo unutarnjih poslova i HNK su u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Gradom Zagrebom, Kazalištem Tvornica lutaka, Hrvatskim društvom skladatelja, Hrvatskim autoklubom i drugim partnerima iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, proveli su u srijedu edukativno-preventivni program u sklopu tradicionalne preventivne akcije „Poštujte naše znakove“.

Na manifestaciji, kojoj su prisustvovali i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, državni tajnik iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak te zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, djeca najmlađeg školskog uzrasta, pristigla iz raznih zagrebačkih osnovnih škola, vrlo su aktivno i sa zanimanjem sudjelovala u programu, kroz koji su ih pjesmom, plesom i glumom proveli policajci, glumci, balerine i ostali sudionici akcije.

Ministar Božinović priupitao je prvašiće što rade kada prelaze cestu, pregledao njihove crteže, porazgovarao s njima o prometu, obišao postavljene štandove u njihovom društvu te im podijelio promotivno-edukativne materijale iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Podsjetivši na cilj i rezultate ove akcije, ministar je uputio apel roditeljima i svim odraslim osobama: „Djeca danas stradavaju puno više kao sudionici u prometu, na način da ih prevoze njihovi roditelji ili stariji, a manje kao samostalni sudionici, tako da koristimo ovu akciju da uputimo apel svim roditeljima i starijima da čuvaju djecu, da ih propisno prevoze u vozilima, da ih propisno vezuju, da koriste sjedalice za djecu, jer šestero djece koja su ove godine poginula, poginula su upravo u prometu kao putnici.“

Pojasnivši također kako je akcija ustvari jedan proaktivni pristup edukaciji najmlađih sudionika u prometu, pozvao je sve vozače da u blizini škola smanje brzinu, da budu naročito oprezni zbog toga što su djeca, kao što i poznata pjesma akcije kaže, plaha, da ih sačuvaju jer sigurnost djece je zajednički cilj, ali sigurnost djece je i odgovornost odraslih.

Djeca su uživala su u glazbeno-scenskom nastupu balerina i glumaca Hrvatskog narodnog kazališta, a maskote dragih im likova iz crtića, poput profesora Baltazara, Hello Kitty, Popaja i Olive, Petra Pana, Štrumpfa i Štrumpfete, Ninjaga, koji je izazvao opće oduševljenje i nezaobilaznih, glavnih Šegrta Hlapića i prijateljice mu Gite, učile su ih značenju raznih, njima bitnih, prometnih znakova. Doznala su sve i o ulozi policajca, svog prijatelja-pomagača.

Učenici su imali prilike izravno sudjelovati u različitim preventivnim aktivnostima poput interaktivnih radionica: „Policajac – prijatelj pomagač“, „Čarobnjaci u akciji – mali forenzičari: zaviri u mobilni preventivni centar policije i pronađi trag“ „Želim biti humanitarac“, „Biciklirajmo zajedno“, „Vidi i klikni“, likovne radionice „Poštujem prometni znak – ja sam đak prvak“, kao i vožnje mobilnim poligonom „Program prometne kulture za najmlađe“ i drugo.

Ovoj preventivnoj akciji pridružili su se i brojni partneri: Croatia Film, Crveni križ grada Zagreba, „Studio Tanay“ – Učilište za likovno obrazovanje, kreativnost i dizajn, Jumicar, kao i drugi partneri u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske. (zg-maazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni