Sigetske garaže

Sigetske garaže

(Foto: Boris Jagačić)

Sigetske garaže primjer su kako nitko ne brine o bogatstvu i potrebama koje ima Novi Zagreb. Mogao bi se zvati Pirker – Holjevčev grad. Pred starim dijelom grada Zagreba je više decenijska obnova. A što je s Novim Zagrebom?

Mnogi znaju za sigetske garaže. Njih četrdeset. Često prolaze kraj njih. Automobilom na tehnički pregled ili neku drugu uslugu u okviru Autokluba Siget. Ulica kojoj pristupate garažama nema imena. No, nema nikoga tko vodi računa o tim garažama.

Povod tekstu je priča jednog vlasnika garaže. Od 40 garaža, poznaje samo jednog vlasnika, mnogi su se i izmijenili tijekom ovih pola stoljeća. Vrijeme koje je ostavilo velike promjene na garaže. Primjerice, sve su istrošenije hidroizolacije.

Treba najprije definirati što znači imati garažu. Je li samo prostor koji imate pod ključem? Ne, morate pristupiti garaži, postoje zajednički stupovi, itd.

Postoji li netko tko vodi o tome računa? Ne. A što ako su vam u jednom trenutku otvorena vrata garaže. Morate imati sreću da vas netko od vlasnika garaža slučajno poznaje i obavijesti. Takav se slučaj nedavno dogodio. Bila je pozvana i policija. Srećom sve se dobro svršilo. No problem ostaje.

Nema osobe koja ima popis svih vlasnika s potrebnim podacima. Koju se može po potrebi nazvati. Ili da ona nazove vas. Nitko ne brine o održavanju zajedničkih elemenata. Primjerice, svaki vlasnik traži i ugovara pojedine usluge. Da postoji osoba koja brine o tom kompleksu, mogla bi organizirati potrebne zajedničke akcije. No koga brinu neke garaže, inače sve dragocjenija roba na tržištu.

Završna misao. Sigetske garaže primjer su kako nitko ne brine o bogatstvu i potrebama koje ima Novi Zagreb. Mogao bi se zvati Pirker – Holjevčev grad. Pred starim dijelom grada Zagreba je više decenijska obnova. A što je s Novim Zagrebom? Posebno Jakuševcem, cjevovodnim sustavom ili stanjem asfaltiranih putova. (ZG-magazin)

Komentiraj

*