Sigećani protiv trgovačkog centra: Žele da se naselje uredi po starim projektima

Sigećani protiv trgovačkog centra: Žele da se naselje uredi po starim projektima

Po prvom projektu, još kod planiranja Zagreba preko Save, planiran je Središnji trg sa javnim sadržajem

Prosvjed protiv izgradnje trgovačko-poslovnog centra u Sigetu, održan u nedjelju na livadi kod benzinske postaje na križanju Froudeove i ulice Siget, okupilo je oko 150 građana. Naime, stanovnici tog novozagrebačkog naselja bore se protiv betonizacije i, kako kažu, pogodovanja privatnim investitorima već više od godinu dana. Najnovija saznanja pak ukazuju i na preprodaju duga.

»Tvrtka Castrum nekretnine d.o.o., koja je po prvom projektu trebala graditi poslovne objekte na česticama u Sigetu u vlasništvu Grada i Brodarskog instituta je svoje založno pravo uknjiženo na katastru “prodala” novoj tvrtci – Sino-tek iz Zagreba. Bez obzira na obavljenu transakcije, vlasnik tvrtke Castrum nekretnine d.o.o. obilazi stanare u Freudovoj ulici i traži da prodaju svoje nekretnine, pokazujući im potpuno novi projekt koji nije prošao proceduru«, tvrdi Gordana Pasanec iz udruge građana SIget.

Inače, za tu česticu postoje dva projekta još iz 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća.

Po prvom projektu, još kod planiranja Zagreba preko Save, planiran je Središnji trg sa javnim sadržajem. Drugi projekt je radila stanovnica Sigeta, arhitektica Anamarija Semenčić (rođ. Jelinčić) koja je preminula ovog kolovoza 85. godini života. Osim po hotelu ‘Matija Gubec’ u Stubičkim toplica i suradnji na hotelu ‘Excelsior’ u Dubrovniku, ona će ostati zapamćena po svojoj stambenoj arhitekturi. Projektirala je niz stambenih zgrada u Zagrebu, a u Novog Zagrebu su najpoznatiji stambeni nizovi u Sigetu i Utrinama. Nizovi u Sigetu, u kojima je i sama živjela i danas su jedan od rijetkih primjera atrijskih kuća u nizu i tzv. ‘tepih’ izgradnje u Hrvatskoj. ‘Kućice’ su ispunjavale središnji dio zone planirano niske izgradnje. Sa sjeverne strane planiran je park i opskrbni centar s trgom, a s južne strane školski kompleks.

Stanovnici Sigeta smatraju kako bi bilo lijepo kada bi taj dio vizije Sigeta ostao moguć, a trg ili park mogli bi nositi njeno ime.

Prosvjednici su poručili kako neće popustiti, a podršku su im u prosvjedu dali: Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija, Nova ljevica, Orah, Radnička fronta, te građanske inicijative »Savica za park« i »Vratimo Magnoliju«. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni