Sigećani ne daju svoje zelene površine

Sigećani ne daju svoje zelene površine

U sportskoj dvorani Mjesnog odbora Siget (Radmanovačka 39) u četvrtak je održan mjesni zbor građana kako bi se stanovnicima tog novozagrebačkog naselja dala prilika da sami odlučuju što će se i kako tamo graditi novcem iz gradskog proračuna. Zbor na koji se odazvalo 114 sugrađana sazvan je na inicijativu udruge građana Siget.

Većinom glasova okupljenih stanovnika Sigeta usvojena su dva zahtjeva:

1. Protive se izgradnji prometnice koja bi išla preko postojećeg parka za pse na katastarskim česticama 1572, 1573, 1574, 1575, 1576.

2. Protive se se izgradnji trgovačkog centra na zelenoj površini u ulici Siget, kč. br. 652/1, 652/8, 644/2, 644/5, 644/6, i 652/7, koje odgovaraju dijelu z. kč. br. 652/11 k.o. Klara, upisanoj u zemljišnoj knjizi kao vlasništvo Grada Zagreba.

»U ime Gradskog ureda za prostorno uređenje došla je Marina Jurjević, koja se nije htjela izjasniti i izjavila je da nema nikakvih ovlasti da bi davala ikakve izjave. Ali je uredno zapisivala bilješke.

Najzanimljivije je što je bila iznenađena (nije jedina) našim argumentima, temeljenim na Konvenciji o krajobrazima koju smo potpisali i ratificirali 2002. godine, a čije smjernice su izbačene kao osnova u Zakonu o prostornom planiranju iz svih prostornih planova i Pariškog sporazuma potpisanog u lipnju 2017. godine ,čiji je dugoročni i kvalitativni cilj smanjenje stakleničkih plinova. Na sve iznesene argumente gđa. Jurjević nije imala ništa za reći«, kaže Gordana Pasanec.

Dodala je kako je i njihova sugrađanka, SDP-ova zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini iznijela odlučan stav protiv izgradnje stambeno – poslovnog objekta i izmještanja parka za pse.

Od ostalih gostiju bili su prisutni: Gordana Šolar, voditeljica područnog ureda Novi Zagreb zapad i Jadranko Baturić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad.

Podsjetimo, prošle godine su zbog pripremnih radova na izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa u Sigetu i uništavanja zelene površine održana tri prosvjeda, a građani su ukazivali na nezakonitosti vezane uz radove zbog čega su podnijeli prijavu pri Državnom odvjetništvu RH i USKOK-u. Također se bore i za očuvanje Parka za pse Siget – Trnsko. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni