Šibenik je prvi dalmatinski grad sa sustavom javnih bicikala

Šibenik je prvi dalmatinski grad sa sustavom javnih bicikala

»Naš krajnji cilj je integrirani javni prijevoz koji bi u skoroj budućnosti objedinio prijevoz autobusima, električnim brodicama, taxi službama i javnim biciklima uz unapređenje prometne infrastrukture. Šibenik se strateški odredio kao grad turizma i zelenih industrija«, kaže gradonačelnik Šibenika

Šibenik je u srijedu službeno postao prvi grad u Dalmaciji koji je zahvaljujući inicijativi Gradske uprave, subvenciji Fonda za zaštitu okoliša i podršci Turističke zajednice Grada Šibenika pokrenuo sustav javnih bicikala. Sustav javnih bicikala svečano je pušten u rad ispred šibenske Gradske knjižnice. Nakon uspješno provednog pilot projekta tijekom kojega je registrirano više od 1000 korisnika ovog cjenovno najpovoljnijeg i najzelenijeg sustava gradskog prijevoza, Šibenik je i službeno postao prvi grad u Dalmaciji koji je uveo sustav javnih bicikala, a Nextbike je jedan od vodećih pružatelja ove usluge i prisutan je u više od 80 gradova u svijetu.

»Izuzetno smo ponosni što je upravo Krešimirov grad stekao ovu titulu jer su projekti poput ovoga u potpunosti u skladu s direktivama Europske unije, a također i sa vizijom i planovima Gradske uprave vezanima uz održivi razvoj. Dobri rezultati pilot projekta ostavljaju bez riječi i najveće skeptike, a uvođenjem sustava javnih bicikala Šibenik se sada trajno pozicionira na mapi najpoželjnijih cikloturističkih destinacija na Jadranu«, izjavio je šibenski gradonačelnik, dr. Željko Burić. Dodao je kako se na ovakav način istovremeno unapređuje javni prijevoz u gradu Šibeniku čime se podiže i kvaliteta života građana.

»Naš krajnji cilj je integrirani javni prijevoz koji bi u skoroj budućnosti objedinio prijevoz autobusima, električnim brodicama, taxi službama i javnim biciklima uz unapređenje prometne infrastrukture. Šibenik se strateški odredio kao grad turizma i zelenih industrija. Uz našu predivnu šetnicu, Nextbike sustav javnih bicikala predstavlja još jedan kvalitetan korak ka ostvarenju tog cilja na ponos svih naših sugrađana i s pozitivnim učincima na zaštitu okoliša, naše zdravlje i općenito kvalitetu života u gradu«, kaže gradonačelnik Šibenika.

Nextbike stanice od danas su dostupne na četiri lokacije koje je Grad Šibenik defiinirao sukladno rezultatima pilot projekta. To su Poljana, Gat Krka, Šubićevac i Baldekin. Moguće je naknadno premještanje stanica na druge lokacije za koje se pokaže da bi mogle imati dovoljno korisnika.

Primjer Šibenika već ovoga ljeta mogao bi slijediti i grad Zadar koji je također raspisao natječaj za nabavu opreme, a ovo će ljeto i u Gospiću osvanuti nextbike, sustav javnih bicikala koji u Zagrebu i Šibeniku trenutno broji 6.500 registriranih korisnika koji su zajedno pedalirali više od 130.000 kilometara. Korištenjem takvog oblika prijevoza umjesto automobilskog smanjena je emisija ugljičnog dioksida za oko 35 tona. Korisnik koji se registrira u jednom gradu, nextbike bicikle može koristiti u više od 80 gradova u svijetu!

Konferenciji za medije i probnoj vožnji prisustvovali su gradonačelnik grada Šibenika, dr. Željko Burić, direktor Turističke zajednice grada Šibenika, Dino Karađole i predstavnici Grada. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni