Shuttle Endeavour na posljednjoj misiji

Shuttle Endeavour na posljednjoj misiji

Shuttle će na „leđima“ Boeinga 747 biti dopremljen u muzej

Raketoplan Endeavour kreće na svoju posljednju misiju, ali umjesto u svemir zaputit će se iz Cape Canaverala preko Sjedinjenih Država prema muzeju u Los Angelesu. Endeavour, koji je izgrađen kao zamjena za u eksploziji uništeni shuttle Challenger, prebacit će se na specijalno modificiranom Boeingu 747 u Los Angeles, gdje će ga od 30. listopada moći razgledati posjetitelji Kalifornijskog znanstvenog centra.

Posljednju svemirsku misiju Endeavour je odradio tijekom svibnja prošle godine. Proizveden je 1990. a prvi let obavio je sredinom 1992. i najmlađi je u NASA-inoj floti raketoplana. Odradio je dvadeset pet uspješnih misija ukupno provevši u svemiru 296 dana pri čemu je prešao gotovo 200 milijuna kilometara tijekom 4.671 orbite oko Zemlje. Dvanaest puta pristao je na ISS a jednom i na nekadašnju rusku svemirsku postaju MIR.

“Konačno ćemo ga moći pokazati. To je sjajna letjelica, ali dizajnirana je krajem sedamdesetih godina. Usput smo ju modificirali i dobro nam je služila, ali vrijeme je da krenemo dalje”, rekla je Kay Hire, NASA-ina astronautkinja koja je letjela na Endeavouru 2010. godine. Tijekom 20 godina Endeavour je obavio 25 misija i proveo ukupno 299 dana u svemiru. Izgrađen je kao zamjena za Challenger, raketoplan koji je uništen u eksploziji 1986. godine, pri čemu je poginulo svih sedam astronauta. NASA je 2003. izgubila još jedan space shuttle Columbiju.

Flota američkih raketoplana umirovljena je nakon 135. misije u srpnju 2011. godine. Tu je misiju obavio Atlantis, raketoplan koji će nakon umirovljenja ostati u svemirskom centru Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi. Preostali raketoplan Discovery već je izložen u muzeju Smithsonian nedaleko od Washingtona. [H/Reuters]

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni