Shiitake – moćne gljive

Shiitake – moćne gljive

Rezultati istraživanja su pokazali da je Shiitake gljiva ljekovita te da može pomoći u sprječavanju malignih bolesti

Shiitake (Lentinula edodes) je sočna i ukusna gljiva koju se može pripremati na više načina – u salati, pirjati, pržiti…Osim što je vrlo ukusna, sve se češće nalazi na jelovniku oboljelih od raka kao pomoć u terapiji zbog svojih ljekovitih svojstava.

Znanstvenici već dugi niz godina proučavaju beta-glukane, koji su zapravo vrsta polisaharida, a njihovo imunostimulativno djelovanje je otkriveno u Japanu prilikom proučavanja gljiva shiitake i maitaka. Tijekom istraživanja uočeno je da beta-glukani djeluju na dva načina: stimuliraju aktivnost makrofaga – stanice koje uništavaju bakterije i stanice tumora – istovremeno aktiviraju stanice “prirodne ubojice”, najjače oružje našeg imunološkog sustava.

Osim beta-glukana, shiitake gljive proizvode i druge tvari koje suzbijaju infekcije i uništavaju tumore, a čija su djelovanja još u fazi istraživanja. Na osnovu dosadašnjih rezultata, zaključeno je kako bi bilo dobro da se onkološkim pacijentima u terapiju uključe standardizirani ekstrakti nekoliko vrsta gljiva, među kojima su i shiitake. Tako će se ojačati imunološki sustav u borbi protiv tumora, ali će se istovremeno organizam zaštititi od negativnih posljedica kemoterapije i zračenja. Također, rezultati istraživanja pokazali su da se unosom shiitake mučnine i povraćanje prorjeđuju i slabe, a istovremeno se  održava imunološki potencijal organizma, što je posebno važno jer su takvi pacijenti podložni infekcijama. Ipak, još se treba potvrditi da li se unosom shiitake gljiva može smanjiti mogućnost recidiva malignih bolesti.

Dobrobit shiitake gljiva za ljudsko zdravlje je velika: osim što suzbijaju virusne infekcije i preventivno djeluju na pojavu tumora, snižavaju povišen kolesterol i šećer u krvi te ublažavaju kolitis. U Japanu se ekstrakt shiitake gljive koristi i kao lijek protiv hepatitisa. Ove su gljive odličan i bogat izvor vitamina B-grupe koji su, između ostalog, vrlo važni za normalnu funkciju nadbubrežnih žlijezda i pretvaranje nutrijenata iz hrane u energiju. Nadalje, uravnotežuju hormone i poboljšavaju kognitivne funkcije.

Studija na kojoj su radili engleski znanstvenici otkrila je da shiitake gljive suzbijaju patogene organizme u ustima, što je posebno primjetno u slučaju gingivitisa. Budući da shiitake sadrže alkaloid eritadenin, koji snižava razinu lošeg kolesterola u krvi i sprječava taloženje plaka na krvnim žilama, smatra se da čuvaju srce i preporučljivo je da bi ih češće trebale konzumirati pretile osobe.

Shiitake gljive se razlikuju od ostalih gljiva po tome što ne proizvode samo D2 već i D3 i D4 vitamine. Bitno je, svakako, da su uzgojene na pravi način. D vitamin(i) važni su za jačanje kostiju kao i u prevenciji određenih bolesti, od autoimunih pa sve do kancerogenih.

Zg-magazin

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni