Šetnja Helen Keller 2016.

Šetnja Helen Keller 2016.

U tijeku je tjedan svjesnosti o gluhosljepoći – 27.6. do 4.7. Proslava međunarodnog Tjedna Helen Keller održava se u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Varaždinu.

Kao središnji događaj Tjedna Helen Keller u Zagrebu će se u srijedu 29. lipnja održati tradicionalna Šetnja Helen Keller, prvi puta u sklopu inicijative spajaLICA.

U proslavu međunarodnog tjedna svjesnosti o gluhosljepoći biti će uključeni i ostali gradovi u kojima će se prvi puta održati Šetnja Helen Keller, a nakon Šetnje i tradicionalne Smotre polaznika tečaja hrvatskoga znakovnog jezika.

Cilj Šetnje Helen Keller je skrenuti pozornost javnosti na probleme s kojima se danas u Hrvatskoj susreću gluhoslijepe osobe. Prije i nakon Šetnje u svim gradovima građane očekuju ”crveno-bijele” radionice te bogat glazbeno scenski program na hrvatskome znakovnom jeziku. Ovogodišnja će Šetnja biti u crvenim i bijelim bojama koje simboliziraju gluhosljepoću.

Tjedan i Šetanja nose ime Helen Keller po poznatoj američkoj književnici i aktivistici koja je od djetinjstva bila slijepa i gluha. Nakon dugotrajnog procesa, uz pomoć učiteljice Anne Sullivan, uspjela je naučiti sporazumijevati se s okolinom te završiti školu. Naučila je nekoliko stranih jezika, a u učenju je iskazala izvanredan smisao za književni i znanstveni rad. Godine 1904. diplomirala je na Radcliffe Colledgeu. Uz književni rad Keller je bila aktivna u Ame­ričkoj zakladi za slijepe (American Foundation for the Blind), gdje je ra­dila na prosvjećivanju i osvješćivanju javnosti za probleme slijepih i gluhonijemih osoba te poboljšanju dr­žavne skrbi za slijepe. Obišla je i održavala predavanja u četrdesetak zemalja svijeta.

(Zg-magazin)