Šesti ultramaraton Vukovar – Srebrenica

Šesti ultramaraton Vukovar – Srebrenica

Start šestog po redu ultramaratona Vukovar-Srebrenica zakazan je za danas u 9 sati ispred Memorijalnog centra Ovčara u Vukovaru, a maratonci u Srebrenicu trebaju stići 10. srpnja. Ultramarton koji se trči u znak sjećanja na žrtve Vukovara i žrtve srebreničkog genocida dug je 227 km, a sastoji se od pet dionica koje će pretrčati pet ultramaratonaca: Duško Štrbac, Elvor Rakipović, Dražen Ćućić, Goran Draksler i Slovenac Zmago Horvat. Očekuje se da će im se na pojedinim dionicama priključivati i drugi maratonci. Sudionici se iz Srebrenice vraćaju kombijem.

Ovčara je naziv farme koja je bila u vlasništvu VUPIK-a (Vukovarski poljoprivredno industrijski kombinat), a koja je u listopadu 1991. godine pretvorena u koncentracijski logor kroz koji je prošlo 3.000-4.000 zatvorenika. Za vrijeme okupacije Vukovara, u noći s 20. na 21. studenoga 1991. ondje je živote izgubilo između 255 i 264 civila i vojnika pa je to mjesto zauvijek postalo sinonimom za strašne ratne zločine, baš kao i Srebrenica.

Prvi dan maratonci će istrčati put do Vinkovaca gdje će prenoćiti, a drugo konačište bit će u Brčkom, zatim odmaraju u Janji, Zvorniku, a na konačno odredište u Srebrenicu stižu u ponedjeljak, 10. srpnja, oko 13 sati.

Maraton se održava uz potporu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića te gradonačelnika Zagreba Milana Bandića koji je u srijedu iz Gradske uprave ispratio ultramaratonce i organizatore. On je zahvalio svima onima koji već tradicionalno, u čast žrtava dva grada heroja organiziraju ovaj ultramaraton te je istaknuo kako moramo svoju povijest pamtiti i učiti iz nje.

»Dobročinstvo i briga za ljude koji su nastradali u najvećoj tragediji 21. stoljeća ne poznaju granice. Dok budem gradonačelnik Grad Zagreb će podupirati ovaj ultramaraton, ali i konvoj za Srebrenicu«, poručio je gradonačelnik na ispraćaju. (ZG-magazin)