Serijal članaka o aktualnim događajima koja pišu povijest Zagreba

Serijal članaka o aktualnim događajima koja pišu povijest Zagreba

Prije nego se navršilo mjesec dana od zagrebačkog potresa, Autoklub Maksimir je pripremio i počeo na svojo mrežnoj stranici www.amk-maksimir.hr objavljivanjem serijala o tom događaju. U prvih devet tjedana objava, čitateljima otkriva manje poznate ili čak nepoznate pojedinosti o tome kako su markuševački majstori gradili Zagreb, a potres iz tog mjesta krenuo je u rušilački pohod.

Čitatelji će moći saznati i kako je dio kultnog vlakića Samoborčeka obranio zgradu od rušenja, kako je Zagreb puno obećavao, a manje pomogao stradalnicima, zašto je ipak trebalo kupiti tenk da bi se obišle sve zagrebačke porušene ulice.

U potresu su ljudi spremni staviti i glavu na panj da bi obranili i sačuvali svoje vrijedne kristale, a mnogima su vikendice ostale bezvrijedne, jer ne mogu do njih. Zašto je Autoklub Maksimir puno godina prije potresa tražio označavanje prometnog koridora u slučaju potresa, te zašto je stvorio sam, bez ičije pomoći, građu o vrijednim i ruševnim zagrebačkim zgradama, kojima se ponosimo?

Autor daje na razmišljanje čitateljima – zašto u potresu vrijednosti stvari postaju samo relativni pojam i zašto se u krizi obnavljaju mladenačke krovopokrivačke uspomene. U nesreći će spasioci pomoći uvijek ljudima, a ponekad i automobilima. Zašto?

Kako serijal obuhvaća prvih mjesec dana od potresa, a kasnije su se rađali događaji koji će ući u povijest, postoji mogućnosti i opisivanja naknadnih događanja – kažu u Autoklubu Maksimir. (pr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni