Seminar o pristupačnom turizmu

Seminar o pristupačnom turizmu

U svijetu ima milijardu osoba s invaliditetom, od kojih 300 milijuna često putuje, a takvi su turisti uvijek putuju u pratnji barem jedne osobe, što udvostručuje potencijal turističkog tržišta, rečeno je na seminaru

U zagrebačkom hotelu Westin u srijedu, 16. studenoga održan je edukacijski seminar pod nazivom Potencijali i izazovi pristupačnog turizma. Ovo strukovno okupljanje bilo je ponajprije namijenjeno pružateljima smještaja s ciljem poticanja interesa za prilagodbom zagrebačkih hotela i hostela gostima s invaliditetom, no istaknuta je i važnost sustavnog pristupa i buduće standardizacije za sveukupni hrvatski turizam.

Na seminaru je naglašeno da u svijetu ima milijardu osoba s invaliditetom, da 300 milijuna njih često putuje te da takvi turisti uvijek putuju u pratnji barem jedne osobe, što udvostručuje potencijal tržišta namijenjenog toj ciljanoj skupini. Također su istaknuti brojni problemi s kojima se na svojim putovanjima susreću osobe s invaliditetom, kao i izazovi na koje nailaze putničke agencije i pružatelji usluga usmjereni na stvaranje pristupačne ponude. Na seminaru je više puta naglašeno i da je pristupačni turizam sveobuhvatan i inkluzivan, da vodi računa i o potrebama privremeno ozlijeđenih, obitelji s malom djecom, starijih osoba i osoba s poteškoćama u kretanju te da pristupačnost zbog svoje univerzalnosti višestruko koristi svima i donosi veliku dobit, osobito u ekonomski najrazvijenijim turističkim odredištima.

Seminaru se odazvalo 40-ak sudionika te je zaključeno da su ovakve i slične edukativne manifestacije ključne za stvaranje zdravih temelja daljnjeg razvoja pristupačnog turizma, kako u Zagrebu tako i u ostatku Hrvatske. Seminar je podržala Turistička zajednica grada Zagreba, a organizirala ga je zajedno s putničkom agencijom „TravAbled“, prvom hrvatskom agencijom specijaliziranom za putovanja osoba s invaliditetom. Valja istaknuti da je TZGZ pozitivnim primjerom već poduprla nekoliko projekata čiji je cilj proširenje ponude za turiste s invaliditetom te da je ovo nastavak zajedničkih nastojanja da se potakne stvaranje preduvjeta za održivi razvoj pristupačnog turizma u gradu Zagrebu. (zg-m)