Sektor sirovina vrlo profitabilan, a nedostaje kvalificirane radne snage

Sektor sirovina vrlo profitabilan, a nedostaje kvalificirane radne snage

„U Hrvatskoj općenito u sektoru sirovina i pratećih industrija imamo 1,5 posto ukupno zaposlene radne snage. Međutim u BDP-u,taj iznos dobiti u sektoru je 6,5 posto, prema zadnjim podacima. Tako da sektor nije zanemariv, a trenutno je podkapacitiran brojem zainteresiranih studenata“, rekla je profeorica Borojević-Šoštarić

U auli Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak je svečano otvorena manifestacija „Raw Materials University Day”. Ovogodišnju manifestaciju o važnosti sektora neenergetskih mineralnih sirovina je organizirao Rudarsko-geološko-naftni fakultet.

Manifestacija je organizirana ne bi li se srednjoškolci, studenti, a i šira javnost upoznali s primarnim i sekundarnim mineralnim sirovinama, njihovom važnosti u europskom i hrvatskom gospodarskom prostoru te se približilo niz studijskih programa i struka vezanih uz životni ciklus mineralnih sirovina.

Otvarajući manifestaciju rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras je rekao kako je riječ o hvalevrijednoj inicijativi Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta kojoj je Sveučilište u Zagrebu pružilo podršku. Naglasio je kako se time, osim suradnje s gospodarstvom omogućuje mladima pristup zanimanjima vezanim za minerale.

Izrazio je zadovoljstvo što je Sveučilište preuzelo inicijativu da pokaže da Hrvatska ima resurse i vrhunske stručnjake, ne samo na jednom fakultetu, nego na šest fakulteta sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, odnosno Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije , Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, Prirodoslovno-matematičkom fakultetu – geološki odsjek, Metalurškom fakultetu u Sisku i Geotehničkom fakultetu u Varaždinu.

Nedostaju sirovine za neke sofisticirane proizvode

Ravnatelj Hrvatskog geološkog instituta Slobodan Milko osvrnuo se na potencijale sirovina u Republici Hrvatskoj.

„Mineralne sirovine koje se koriste u građevinarstvu su neiscrpne, kao što su arhitektonski kamen, pijesak, šljunak, agregati, toga imamo u izobilju. Ali naša nam geološka građa ne daje potencijale za sirovine za neke sofisticirane industrije, neke rijetke elemente. Uvijek ćemo ovisiti o uvozu, o susjednim zemljama koje imaju bolju geološku građu“, istaknuo je Miko. Naglasio je kako je Europa zadnjih desetak godina postala svjesna da ovisi o uvoznim sirovinama, rudarstvo je prilično zamrlo, osim u Poljskoj, Švesdskoj i Finskoj.

„Većina mineralnih sirovina koje su potrebne za visoke tehnologije se uvozi, a onaj koji ima sirovinu diktira cijenu. Europska komisija je donijela preporuke kojima se potiče razvoj istraživanja mineralnih sirovina u Europi kao pokušaj da se otvore novi rudnici kako bi Europa bila konkurentna na svjetskom tržištu“, rekao je Miko.

Govoreći o obrazovanju o neenergetskim minieralnim sirovinama na Sveučilištu u Zagrebu, profesor s geološkog odsjeka PMF-a Nenad Tomašić je rekao da studenti uče o minerologiji, petrologiji, geokemiji, imaju konkretne predmete poput geologije mineralnih ležišta, terensku nastavu, istraživanja…

Suradnja s industrijom

„Surađujemo s industrijom, kako je sada industrija što se tiče sirovina u slabijoj situaciji i suradnja je manja. Primarna nam je proizvodnja građevinskog materijala, različiti kopovi, gdje se uzimaju sirovine za građevinsku industriju, onda često dobivamo materijal za analizu. Isto tako radili smo analizu i za Plivu“, istaknuo je Tomašić

Na zapošljavanje i izgradnju karijere u sektoru sirovina se osvrnula profesorica s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sibila Borojević- Šoštarić.

„U Hrvatskoj općenito u sektoru sirovina i pratećih industrija imamo 1,5 posto ukupno zaposlene radne snage. Međutim u BDP-u,taj iznos dobiti u sektoru je 6,5 posto, prema zadnjim podacima. Tako da sektor nije zanemariv, a trenutno je podkapacitiran brojem zainteresiranih studenata“, rekla je profeorica Borojević-Šoštarić.

Tijekom jednodnevne manifestacije na šest fakulteta sastavnica Sveučilišta u Zagrebu održan je bogat program. Na fakultetima u Zagrebu, Varaždinu i Sisku studenti, srednjoškolci i zainteresirani građani obišli su laboratorije, zbirke minerala, sudjelovali u interaktivnim predavanjima industrijskih ili institucijskih partnera.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni