Seksualni roboti – da ili ne, pitanje je sad?

Seksualni roboti – da ili ne, pitanje je sad?

Seksualni roboti imaju potencijal pružiti vrijednu uslugu osobama starijim osobama, onima s invaliditetom ili traumatskim spolnim odnosima, tvrdi engleski list Guardian. No, seksualni roboti nose i pojedine etičke rizike, tvrde stručnjaci s kojima su razgovarali. Čovjekoliki seksualni roboti već se mogu kupiti ili iznajmiti u Sjedinjenim Državama.

No autori iz Zaklade za odgovornu robotiku (FRR) vjeruju da bi roboti mogli proizvesti “revoluciju” u seksu, pomažući ljudima koji bi inače imali teško imati intimne odnose. Ipak , zabrinjava ih činjenica  da bi ti roboti mogli doprinijeti  sve većoj objektivizaciji žena te mijenjati percepciju pristanka i koristiti se za zadovoljavanje potreba koje bi inače bile ilegalne.

Dr. Aimee van Wynsberghe, pomoćnica profesora Etike u tehnologiji na Tehničkom sveučilištu u Delftu i potpredsjednica  FRR-a izjavljuje: “Ako govorimo o pojedincima koji nisu samo u nemogućnosti zadovoljiti svoje potrebe, već su traumatizirani, onda ovo na neki način može biti koristan instrument, ako im želite pomoći u njihovom [seksualnom] ozdravljenju”.

Nadodaje, međutim da se mora postići ravnoteža između nedostatka regulacije (što dovodi do personifikacije djece i žene kao seksualnih objekata) i pretjerane regulacije kojom se guši tehnologija.

Među ljudima koji bi mogli imati koristi od interakcije sa spolnim robotima su starije osobe u domovima za skrb, osobe oba spola koji su imali traumatsko seksualno iskustvo i muškarci koji pate od erektilne disfunkcije ili prerane ejakulacije.

Osim toga, Patrick Lin, voditelj etike i skupine i znanstvenih disciplina u nastajanju na Kalifornijskom politehničkom državnom sveučilištu zaključuje: “Liječenje pedofila pomoću seksualnih robota nalik djeci je sumnjiva i odbojna ideja. Zamislite da se rasizam tretira tako što zlostavljate robota druge boje kože. Biste li vi to uradili? Vjerojatno ne”.

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni