Seizmološka služba PMF-a dobila novu opremu

Seizmološka služba PMF-a dobila novu opremu

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u srijedu je predstavljena nova oprema za Seizmološku službu pri Geofizičkom odsjeku PMF-a, čija je vrijednost 4,5 milijuna kuna.

Novac za nabavu 20 kompleta seizmografa i 20 akcelerografa s pripadajućim sustavom prikupljanja podataka osiguralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Kako je istaknuto, oprema je namijenjena praćenju seizmičke aktivnosti trenutno aktivne rasjedne zone, odnosno šire područje Petrinje, a Seizmičkoj službi će omogućiti bržu reakciju u slučaju jačih potresa. Oprema će se po potrebi koristiti na cijelom teritoriju Republike Hrvatske.

Dekan PMF-a, prof. dr. Mirko Planinić je istaknuo da je oprema nabavljena u rekordnom roku te je zahvalio Ministarstvu na financiranju njezine nabave.

“Oprema je mobilna. Instalirat ćemo je u epicentralno područje, a zahvaljujući njoj ćemo dobiti podatke koji će nam koristiti da se znamo nositi s potresima u budućnosti”, rekao je dekan Planinić.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je pohvalio dosadašnji rad Seizmološke službe.

“Uređaji već sutra ili prekosutra idu na teren, ali ovo je tek početak”, izjavio je ministar Fuchs. Najavio je daljnju nabavu nove opreme što će omogućiti da Seizmološka služba u Hrvatskoj dosegne razinu takvih službi u drugim zemljama.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni