Sedma godišnjica smrti Ivice Račana

Sedma godišnjica smrti Ivice Račana

Ivica Račan je rođen 24. veljače 1944. godine u njemačkom Ebersbachu. Diplomirao je Pravnom fakultetu u Zagrebu, a od 1967. godine je zaposlen u u Institutu za društvena istraživanja kao znanstveni suradnik. Od 1972. godine uključen je u rad Saveza komunista Hrvatske, a u početku je bio zadužen za ideološki rad u organizaciji SKH u zagrebačkoj općini Centar.

Izaslanstvo SDP-a položilo je danas vijenac i zapalilo svijeće na grobu Ivice Račana na zagrebačkom groblju Mirogoj. Osim hrvatskog premijera Zorana Milanovića u izaslanstvu su bili i potpredsjednici stranke Zlatko Komadina i Rajko Ostojić, Davor Bernardić, Igor Rađenović, Arsen Buak, Igor Dragovan, Branko Grčić i mnogi drugi. Tako su se prisjetili sedme godišnjice smrti svog prvog predsjednika i bivšeg hrvatskog premijera.

Izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem također je položilo vijenac i zapalilo svijeću na Račanovom grobu.

Ivica Račan je rođen 24. veljače 1944. godine u njemačkom Ebersbachu. Diplomirao je Pravnom fakultetu u Zagrebu, a od 1967. godine je zaposlen u u Institutu za društvena istraživanja kao znanstveni suradnik. Od 1972. godine uključen je u rad Saveza komunista Hrvatske, a u početku je bio zadužen za ideološki rad u organizaciji SKH u zagrebačkoj općini Centar. Godine 1982. postao je direktor škole Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) “Josip Broz Tito” u Kumrovcu, a u tom je razdoblju bio i urednik časopisa za društveno-politička istraživanja Kumrovečki zapisi. Od 1986. do 1989. godine je bio član Predsjedništva CK SKJ.

Na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj izabrna je za zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru. Zajedno u koaliciji SDP-HSLS-HSS-IDS-LS-HNS pobjeđuje na parlamentarnim izborima 2000. godine te postaje predsjednikom hrvatske vlade i premijerom u razdoblju od 2000. do 2003. godine

U siječnju 2007. godine se zbog bolesti povukao iz političkog života, a umro je 29. travnja 2007. godine u zagrebačkoj bolnici Rebro.

(zg-magazin; Foto: Wikipedia)