Sedam najvećih kino hitova svih vremena

Sedam najvećih kino hitova svih vremena

Prije nego što smo imali televizore visoke razlučivosti i kućna kina, jedini način za doživjeti blockbuster filmove bila su kina. Danas u doba interneta, s videom na zahtjev, publika sve manje odlazi izvan kuće gledati filmove. Danas neki od velikih naslova, rijetko se prikazuju u kinu dulje od četiri mjeseca. ThoughtCo donosi sedam holywoodskih rekordera koji su osvojili američka kina.

ŠESTO ČULO – 283 dana

U kinima je bio od 283 dana, odnosno od 6. kolovoza 1999. do 16. svibnja 2000. Iako se doimalo da svi već dobro poznaju kakvu tajnu skriva priča, to nije umanjilo doprinos da se film u kinima prikazivao punih devet mjeseci.

TITANIC – 287 dana

Poznata ljubavna tragedija svoj premijerno prikazivanje dočekala je 19. prosinca 1997., dok je završetak bio prvog listopada sljedeće godine, odnosno 287 dana. Stoga ne čudi da su glavni glumci, Leonardo di Caprio i Kate Winslet, pomogli slavnom redatelju da njegov film zauzme naslov najizdašnijeg filma svih vremena. Osim toga, na stotu godišnjicu porinuća i potunuća slavnog broda, 2012. godine progurale Titanic na ovu listu.

PONOĆ U PARIZU – 308 dana

Najpoznatiji film Woodyja Allena bio je na početku prikazivan u samo šest američkih kino dvorana, no mjesec dana kasnije, dosegnuo je brojku od 1038 kina. Film je prikazivan četiri puta dnevno u kinima, a u razdoblju od 22. svibnja 2011. do 22. ožujka 2012, odnosno 308 dana. Osim toga, potražnja za ovim filmom je krenula, tek nakon što je slavni komičar i scenarist dobio Oscara za najbolji scenarij za spomenuti film.

JURSKI PARK – 322 dana

Svjetski poznati dinosauri Stevena Spielberga, zasigurno su jedna od impresivnih kino projekcija. Iako je na platnima bio prikazivan gotovo deset mjeseci, njegova 3D verzija održala se još sedam tjedana u kinima u 2013.

MOJE GRČKO VJENČANJE – 360 dana

Romantična komedija o grčkom vjenčanju, ali i običajima održala se u kinu čak 360 dana. No ono što još više čudi jest što je ovaj film nastao u nezavisnoj produkciji te da se na početku prikazivao u svega 108 kina diljem Sjedinjenih Država, no ubrzo je i njemu gledanost porasla te je svoj vrhunac prikazivanja dostigao u listopadu 2016. godine

E.T. – 364 dana

Još jedno djelo filmskog znalca Stevena Spielberga, zasigurno je mali izvanzemaljac E.T. Spomenuti je film s prikazivanjem počeo deset godina prije Jurskog parka, a bio je na tragu da postane najuspješniji film svih vremena. U godinama prije kućnog kina Spielbergovo remek-djelo bilo je jedno od rijetkih filmova koji su imali publiku u kinima svakoga tjedna. Film je u kinu boravio 364 dana, odnosno od 11. lipnja 1982. do 9. lipnja 1983.

RATOVI ZVIJEZDA: IMPERIJ UZVRAĆA UDARAC – 532 dana

Posljednji u nizu, svakako je najgledaniji film svih vremena. Riječ je o drugom filmu iz franšize Ratova zvijezda: Imperij Uzvraća udarac. Spomenuti film trenutno nema konkurenta, budući se u filmskim dvoranama prikazivao čak 532 dana, što je za 170 dana dulje od svog prvog pratitelja, ranije spomenutog E.T-a. (ZG-m)

Komentari su zatvoreni