Šećerna bolest – epidemija 21. stoljeća

Šećerna bolest – epidemija 21. stoljeća

U Hrvatskoj ima više od 315.000 registriranih koji su oboljeli od šećerne bolesti, a problem je što je nepoznat broj onih koji boluju od dijabetesa a da to ni ne znaju

U povodu osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije 7. travnja 1948. godine posebna pozornost posvećuje se svake godine obilježavanju Svjetskog dana zdravlja čime se na globalnoj razini želi ukazati na važnost određenog zdravstvenog problema i obavijestiti širu društvenu zajednicu.

Svjetski dan zdravlja je prilika, uvijek iznova, za dodatnu promociju zdravlja. To se čini kroz organiziranje raznih događaja i javnozdravstvenih akcija na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini. Najčešće se naglašavaju mjere koje valja poduzeti za očuvanje zdravlja i sprečavanje bolesti. Svake je godine taj dan posvećen jednoj određenoj temi i usredotočen na podizanje razine svijesti građana što o tomu svaki pojedinac, ali i društvo u cijelosti mogu učiniti za svoje zdravlje tokom cijele godine.

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja posvećen je ozbiljnosti današnje epidemiološke situacije i mogućnostima prevencije šećerne bolesti iz perspektive različitih javnozdravstvenih specijalnosti: obiteljske medicine, školske i adolescentnemedicine, medicine rada i sporta, pedijatrije, javnozdravstvene medicine, epidemiologije i dr.

Šećerna je bolest epidemija 21. stoljeća. Nerijetko je zovu tihim ubojicom. Trenutno u svijetu od šećerne bolesti boluje više od 360 milijuna ljudi, a broj oboljelih u stalnom je porastu. U Hrvatskoj ima više od 315.000 registriranih koji su oboljeli od šećerne bolesti. Međutim, problematična je činjenica da je nepoznata brojka onih koji boluju od dijabetesa a da to ni ne znaju. Pretpostavlja se da bi ih moglo biti približno kao i onih koji su registrirani.

Krajem 1960-ih Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ započela je s provedbom velike epidemiološke studije istraživanja čimbenika rizika za šećernu bolest. Današnja epidemiološka situacija je vrlo složena, a prevencija potrebnija nego ikad. Odabirom šećerne bolesti kao teme za obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja, Svjetska zdravstvena organizacija želi upozoriti na rastuću globalnu epidemiju koja je osobito vidljiva u zemljama u razvoju. Dokazano je da se održavanjem normalne tjelesne težine, provođenjem tjelesne aktivnosti i zdravim načinom prehrane pojava šećerne bolesti može uvelike prevenirati, barem na populacijskoj razini.

 Evo kako izgleda Hrvatska u brojkama kad je u pitanju šećerna bolest:

šećerna bolest je odgovorna za 3.700 smrti godišnje – deset oboljelih umire svakog dana;

u svijetu danas više od 366 milijuna osoba boluje od šećerne bolesti, a u Hrvatskoj oko 316.000 odraslih osoba (što je ukupno 9,2 posto ukupne populacije)

stručnjaci procjenjuju da će do 2030. godine taj broj porasti na 330.000 oboljelih u Hrvatskoj;

dijabetes je jedan od prvih deset uzročnika invalidnosti i komplikacija kao što su srčani udar, moždani udar, amputacije i oštećenja vida;

preko 40 posto oboljenih od šećerne bolesti ne zna da je oboljelo;

prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dijabetes je na četvrtom mjestu kao uzročnik smrti u Europi;

sve češće se javlja u mlađoj životnoj dobi

Stručna savjetovanja, besplatna kontrola šećera u krvi, mjerenje krvnog tlaka i analiza tjelesnog sastava neki su od kontrolnih zdravstvenih pregleda koje Centar za preventivnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i ove godine na Svjetski dana zdravlja daruje građanima Zagreba. (M. F.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni