Seat prestaje proizvoditi automobile!

Seat prestaje proizvoditi automobile!

(Foto: Vauxford, CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons)

Iako se već neko vrijeme neslužbeno o tome govorilo, sada j i službeno potvrđeno: Seat prestaje s razvojem novih modela i taj će brend na tržištu zamijeniti Cupra kao samostalna i sada već vrlo profitabilna marka automobila.

Potvrdio je to Thomas Schäfer, predsjednik Volkswagenova koncerna u čijem je vlasništvu i Seat. Na pitanje o budućnosti Seata na sajmu automobila u Münchenu je rekao: Budućnost Seata je Cupra, piše Autocar, prenosi HAK revija.

Schafer je rekao da će se postojeći Seatovi modeli nastaviti proizvoditi dok im ne isteknu tradicionalni životni ciklusi, ali će marka nakon toga biti ugašena kao proizvođač automobila.

SEAT je skraćenica od “Sociedad Española de Automóviles de Turismo” i predstavlja veliki ponos Španjolske. Ime Seat neće biti povučeno, a Schäfer je rekao da će Volkswagen grupa naći drugu ulogu za njega. Tvrtka će se vjerojatno okrenuti drugim rješenjima mobilnosti kao što su električni romobili.

“Cupra ima veći potencijal zarade”

Schäfer kaže da je pretjerano ulagati u Seat i u Cupru, dok je potencijal zarade za Cupru u konačnici je daleko veći. Najavio je kako će stoga VW Grupa snažno ulagati u Cupru.

Moguće je da bi Seat Leon mogao postati samo Cupra Leon već od redizajna 2024. godine.

Čelnik VW-a je dodao da su španjolski kupci također dobro reagirali na Cupru, naglasivši da je Cupra i dalje najbrže rastuća marka u Europi.

Kada je Cupra umjesto linije sportskih modela postala zasebna marka prije nekoliko godina svi su bili sumnjičavi, a onda se dogodilo nešto što je malo tko mogao predvidjeti. Cupra nudi originalno dizajnirane, uzbudljive i privlačne automobile koje je tržište odlično prihvatilo, dok je Seat cijelo vrijeme imao problem s imidžem i prodajnim rezultatima.

Seat je počeo proizvoditi automobile prije 70 godina kada je model 1400 prvi sišao s proizvodne trake 1953. godine. Tek 1986. španjolska vlada je prodala marku Volkswagen grupi.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni