SDP: “Zagrepčani se više ne osjećaju sigurnima”

SDP: “Zagrepčani se više ne osjećaju sigurnima”

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić kaže da u Hrvatskoj ima više od 20 tisuća policajaca, a u Norveškoj 8.400, ali u Zagrebu neki od njih sjede više u uredima, nego što su na terenu

Stoga Gradska organizacija SDP-a traži promtnu reakciju nadležnih institucija te hitno sazivanje sjednice zagrebačke Gradske skupštine na temu “Sigurnost u gradu Zagrebu”.

„Željela nam je da Zagreb bude siguran grad, a činjenica je da se građani ne osjećaju sigurno, pogotovo u zadnja dva tjedna jer imamo tri pucnjave u središtu grada. Naš je osjećaj, ali puno važniji je onaj građana Zagreba, da stvari izmiču kontroli“, rekao je čelnik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras.

Što se tiče obračuna vatrenim oružjem ispred osnovne škole u Vukomercu, na prometnom raskrižju u blizini Autobusnog kolodvora te najnovijeg obračuna u Dubravi, Maras smatra da se više ne može govoriti o izoliranim slučajevima kao što to tvrdi policija.

„Očito se dosta ne radi na prevenciji i na to želimo upozoriti. Prevencija je ključna za sprječavanje ovakvih događaja. Zato tražimo od nadležnih institucija, prvenstveno MUP-a, ali i gradskih službi da se više angažiraju kako bi Zagreb bio siguran grad i kako bi se građani u Zagrebu osjećali sigurno“, dodao je Maras. Naglasio je kako se ovakve stvari ne mogu rješavati “naslikavanjem” po dječjim igralištima, nego samo sustavnim radom, prevencijom i djelovanjem svih zainteresiranih, a pritom misli na nadležne službe koje moraju reagirati na sve prijave građana.

„Ne može se dešavati da imamo desetke ili stotine prijava u pojedinim zagrebačkim kvartovima, kao što se to dešavalo u Vukomercu, a da se uopće ne reagira i onda se pukim slučajem izbjegne tragedija koja se prije desetak dana ondje mogla dogoditi“, upozorio je Maras. Naglasio je da će zagrebački SDP za tematsku sjednicu Gradske skupštine tražiti podršku svih gradskih zastupnika kako bi se poslala poruka građanima da će se voditi briga o njihovoj sigurnosti i da se u Zagrebu mogu osjećati sigurno.

Ostojić: “Gdje je ministar Božinović?”

„Predstavničko tijelo građana Zagreba je Gradska skupština i svi se zastupnici moraju osjećati odgovornim za sigurnost građana. Stoga ih pozivam da podrže našu inicijativu, da se tematska sjednica održi u najskorije vrijeme kako bi se donijele konkretne mjere i kako bi građani mogli sigurno i mirno živjeti u svom gradu. Ponavljam, ne radi se o izoliranom slučaju, jer ukoliko se u dva tjedna dogode tri pucnjave, nisu se posvađale dvije osobe pa je jedna počela pucati, jer je izgubila živce, nego se radi o obračunu pojedinih interesnih skupina i to mora prestati“, istaknuo je Maras.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i član SDP-a Ranko Ostojić je da se nesigurnost iz Zagreba počinje preslikavati na druge dijelove države i zato SDP želi ponuditi rješenje. Naglasio je kako je na dnevnom redu saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost izvještaj ministra unutarnjih poslova, ali da on neće doći u Sabor kao niti do sada.

„Nije branio niti jedan zakon, nije se pojavio na sjednicama na kojima se govorilo o unapređenju sigurnosti u Hrvatskoj. Očito ima puno važnijeg posla”, istaknuo je Ostojić koji je kritizirao ignoriranje ministra Božinovića. Naglasio je kako je sigurnost najvažnije pitanje za građane te da se u svim drugim demokratskim državama toj temi posvećuje pažnja i razgovara.

„Smatramo li da će nadlijetanje helikoptera nad školama, da će blokiranje pola grada kako bi se nekog dovelo pred sud unijeti novi osjećaj sigurnosti, to je apsolutno pogrešno. Interventna policija je očito usmjerena prema nekim drugim zadaćama, na druge poslove umjesto da bude u Zagrebu i drugim gradskim središtima. To je problem organizacije”, rekao je Ostojić. Dodao je da u Hrvatskoj ima više od 20 tisuća policajaca, a u Norveškoj 8.400 te u Zagrebu neki od njih sjede više u uredima, nego što su na terenu.

„Pitanje organizacije je najvažnija stvar, a to MUP ne radi. Oni su u ovom trenutku usmjereni na nabavke. Najvažnije im je koliko su novčića utrošili za najskupocjenije pancirke na svijetu”, istaknuo je Ostojić. Pozvao je ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da dođe na saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i podnese izvješće te kaže i zastupnicima kako je sve divno i krasno kao što to tvrdi novinarima.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni