SDP: Zagreb je trebao biti primjer u pomaganju Sisačko-moslavačkoj županiji

SDP: Zagreb je trebao biti primjer u pomaganju Sisačko-moslavačkoj županiji

(Potpredsjednik Skupštine Matej Mišić / Foto: Boris Jagačić)

„Od gradonačelnika nema niti riječi kako je ovaj potres utjecao na objekte koji su već oštećeni u potresu od 22. ožujka. Jesu li statičari izašli na teren i procijenili štetu u novom potresu? ”, zapitao se Mišić

Klub gradskih zastupnika SDP-a danas je zagrebačkoj Gradskoj skupštini predao inicijativu za sazivanje izvanredne sjednice zbog potresa koji je 28. i 29. prosinca pogodio Sisačko-moslavačku županiju, a osjetio se i u Zagrebu.

Zastupnici SDP-a predlažu da Grad Zagreb izdvoji iz proračunskih zaliha ukupno 4,5 milijuna kuna za pomoć toj županiji, odnosno po 1,5 milijuna kuna za pomoć teško stradalim gradovima Petrinji, Glini i Sisku. Njihovu inicijativu potpisima je podržalo 17 zastupnika, redom iz oporbenih klubova.

Gradski zastupnik Darko Liović je na konferenciji za novinare ispred skupštinske zgrade poručio da se ovim novcem treba pokazati minimum solidarnosti s unesrećenim ljudima. „Zagreb je trebao biti primjer i pokazati kako se pomaže, ali je takva reakcija nažalost izostala. Sada trebao slijediti primjer drugih koji su to učinili”, istaknuo je Liović.

Spomenuo je da su manje jedinice lokalne samouprave, čiji je proračun oko 300 puta manji od onoga Grada Zagreba izdvajali ogromna sredstva da pomognu Sisačko-moslavačkoj županiji. Naglasio je da unatoč potresu Grad Zagreb još ima kapacitete i trebao je pomoći.

Ljudima ne trebaju stožeri već konkretna pomoć

Potpredsjednik Gradske skupštine Zagreba Matej Mišić je zahvalio svim građanima Zagreba, navijačkim skupinama, zdravstvenim radnicima i volonterima koji su pomažući Sisačko-moslavačkoj županiji pokazali solidarnost.

„Od gradonačelnika nema niti riječi kako je ovaj potres utjecao na objekte koji su već oštećeni u potresu od 22. ožujka. Jesu li statičari izašli na teren i procijenili štetu u novom potresu? Štete na Skupštini su provjerene tek pet dana od potresa”, rekao je Mišić. Naglasio je da su djelomično oštećeni objekti u potresu koji je 22. ožujka pogodio Zagreb sada u potresima od 28. i 29. prosinca možda i dodatno oštećeni te se u njima više ne može živjeti.

„Gradonačelnik se skriva posljednjih dana. Nije pokazao empatiju prema građanima Sisačko-moslavačke županije, ni prema građanima Zagreba čiji su objekti dodatno oštećeni u potresu”, ustvrdio je Mišić.

Na upit novinarke ZG-magazina osvrnuo se i na Vladino osnivanje posebnog Stožera koji će voditi proces i povezivati aktivnosti u pružanju pomoći u sanaciji posljedica potresa.

„Ako je Vlada mislila osnivati Stožer, trebala je to učiniti sat nakon potresa, a ne tjedan dana kasnije. Stožerom se želi prebaciti određena odgovornost. Ljudima u Sisačko-moslavačkoj županiji ne trebaju nikakvi stožeri. Treba im brza i pravovremena reakcija. Pozivam Vladu da umjesto što osniva stožere barem privremeno stambeno zbrine stanovnike Sisačko-moslavačke županije, da ne spavaju u automobilima ispred svojih razrušenih kuća”, kazao je Mišić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni