SDP za legalizaciju konoplje

SDP za legalizaciju konoplje

Bernardić: Očito je da se u HDZ-u boje Miroslava Škore

Ivana Vranješ

SDP je u petak u središnjici stranke u Zagrebu održao konferenciju za novinare na kojoj je najavljena izrada Lex specialisa, zakona koji će omogućiti potpuno iskorištavanje potencijala konoplje.

U SDP-u se zalažu za izradu takvog zakona jer konoplja ima socijalni, gospodarski i ekonomski potencijal. Procjenjuje se da je oko 25 000 korisnih proizvoda od konoplje, a iskoristiva je stabljika, srž, listovi, cvjetovi, sjeme, pa čak i stanična tekućina konoplje.

Kako je rečeno, u svijetu se konoplja koristi u gotovo svim industrijama kao što su građevinska, papirna, tekstilna, prehrambena te proizvodi od konoplje predstavljaju kvalitetnu i održivu alternativu mnogim štetnim proizvodima. Također, od konoplje se proizvode i lijekovi koji se koriste kod oboljenja kao što su Parkinsonova bolest, multipla skleroza, epilepsija.

Jedan od važnih aspekta je upotreba kanabisa u rekreativne svrhe, što je legalizirala Kanada i neke europske zemlje, a u Hrvatskoj se o tome ne govori.

„Smatramo da bi se legalizacijom i liberalizacijom pod kontrolom države ostvario dodatni gospodarski rast. Ostvarili bi se prihodi koji bi se usmjerili na otvaranje novih radnih mjesta, a rezultat legalizacije marihuane utjecat će na dodatni razvoj turističkog sektora, rast poljoprivredne proizvodnje i rast BDP-a”, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Naglasio je da je stranački savjet za zeleni razvoj na čelu s Mirelom Holy već izradio prijedlog iskorištavanja potencijala konoplje kao svojevrsnog primjera održive transformacije koja se vidi kroz gospodarske benefite, odnosno rast poljoprivredne proizvodnje, rast BDP-a i otvaranje novih radnih mjesta.

SDP-ov Savjet za zeleni razvoj predlaže i model regulacije, a glavne značajke su da svaka punoljetna osoba može uzgajati konoplju za svoje potrebe, do devet biljaka u cvijetu.

„Svaka pravna ili fizička osoba imat će jednako pravo baviti se komercijalnim aktivnostima u pogledu uzgoja, prometa i prerade svih vrsta konoplje, a za pravne subjekte bit će ista prava. Svaka pravna ili fizička osoba koja zadovoljava visoke kriterije, kvalitete uzgoja i proizvodnje moći će uzgajati konoplju i za potrebe zdravstvenog sustava“, pojasnio je Bernardić. Dodao je da će prihodi od nameta biti korišteni za stalno ulaganje i poticanje industrije i prerade konoplje, a osnovalo bi se i regulatorno tijelo, agencija za konoplju s ovlastima regulacije tržišta predlaganja podzakonskih akata, uređenja svih aspekta uzgoja, prometa i prerade svih vrsta konoplje.

„Ovaj koncept bit će raspravljen u okviru SDP-a , a nakon što se razmotre svi aspekti prijedloga izradit ćemo Lex specialis o kojem će se održati javna rasprava. Nadamo se da će u saborsku proceduru ući do kraja 2019. kako bi građani što prije osjetili koristi od te industrije”, kazao je Bernardić.

“Predsjedničkoj funkciji treba vratiti dostojanstvo”

Čelnik SDP-a osvrnuo se i na medijske navode o tome kako HDZ-ovi gradonačelnici otkazuju koncerte predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori.

“Ako se otkazuju već unaprijed dogovoreni koncerti, očito je da u HDZ-u zbog Škore vlada panika”, izjavio je Bernardić.

Nije htio komentirati nastup predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na proslavi u Oluje u Kninu, niti to što je svoju kandidaturu najavila u desničarskom Hrvatskom tjedniku.

“Ovo je slobodna zemlja. Ja to dalje neću komentirati. Kao što neću komentirati to je li predsjednica bila ili nije pod utjecajem alkohola. To je nešto čime se mi u SDP-u ne želimo bavit”, poručio je Bernardić koji međutim smatra da funkciji predsjednika Republike treba vratiti “dignitet i dostojanstvo”.

Govoreći o predsjedničkim kandidatima ustvrdio je kako je bivši predsjednik Vlade RH i čelnik SDP-a Zoran Milanović najbolji izbor. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni