SDP: Ugovor s HNS-om je trebalo raskinuti, ali ne bez “penala”

SDP: Ugovor s HNS-om je trebalo raskinuti, ali ne bez “penala”

»Koliko se naivan tada trebao biti da se povjeruje kako će se praktički u dvorištu Zdravka Mamića izgraditi nešto u korist građana? Sada kada je ugovor raskinut, Svetice su devastirane do temelja i pitanje je kojim novim kvazi-investitorima će se ovaj prostor ponuditi na upravljanje«, kaže Svibor Jančić (Za grad)

Matej Knežević

Sporazumni raskid Ugovora o ulaganju u sportsku građevinu Sportsko – rekreacijski centar Svetice sklopljenom 2. srpnja 2015. godine i službeno je potvrđen na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine. Između Grada i Hrvatskog nogometnog saveza će stoga sklopiti novi ugovor kojim se raskida ovaj prethodni.

Većinom glasova odbijen je amandman SDP-a da se gradonačelnik Milan Bandić čituje o šteti koja je Gradu nanesena zbog toga što HNS nije ispoštovao ugovorene obveza glede rekreativnog centra Svetice, odnosno ulaganja u nogometni kamp hrvatske nogometne reprezentacije.

Taj amandman je dobio podršku svih članova opozicije, dok su članovi većine glasali protiv toga. Zbog toga je u kasnijem odlučivanju pokrenuta rasprava oko raskida spomenutog ugovora.

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić kaže da je njegova stranka bila protiv raskida, ali ne na ovaj način da HNS ne snosi nikakve posljedica te se donosi veća financijska šteta Gradu Zagrebu. Mladi SDP-ovac podsjeća kako je upravo on započeo tu priču prije dva mjeseca na aktualnom satu, kada zastupnici prije sjednice postavljaju pitanja Gradonačelniku.

»Ugovor je bilo nužno raskinuti, ali ne na ovakav način kako predlaže vladajuća stranka gradonačelnika. Očito je da je ugovor bio štetan, očito je da HNS tri godine nije ispunjavao svoje obveze te da 18 mjeseci kasnimo sa rokovima te smo s tim rokovima još dodatno nanosili štetu«, ističe Mišić.

Zaključuje da ugovor treba odmah raskinuti jer će se tada puno razumnije koristiti to zemljište u centru grada, a nada se i da će se i pametnije postupati u budućnosti, kada će se sklapati novi ugovori. Dodaje kako ostaje nadati se da neće doći do novog propalog projekta gdje će Grad ponovno izgubiti nove tri godine na nekoga tko ne može, ne želi i/li neće.

Gradski zastupnik Svibor Jančić (Za grad) mišljenja je da Zagreb možda i nije imao tu nekih financijskih gubitaka, ali da su Zagrepčani još uvijek u gubitku. Ističe da su SRC Svetice drugi najveći sportski kompleks u Zagrebu, koji se nalazi na dijagonalno suprotnoj strani od Sportskog parka Mladost. Nakon što je vojska prepustila taj prostor Gradu on je spontano postao glavni rekreacijski centar za građane istočnog dijela grada.

»Nakon što je HNS dobio prostor na upravljanje prvo je stavio lokot na ulazna vrata, međutim tada je taj prostor bio srce Street Workout pokreta koji je postajao sve popularniji među mladima, čija je nit vodilja bila da se kroz tjelovježbu može izgraditi zdravo tijelo, ali i zdravi mentalni stav prema izazovima života. Korisnici Svetica se nisu dali omesti stavljanjem lokota te su spontano probili lokot i otvorili vrata svog prostora«, navodi Jančić.

Nadodaje kako je njegova stranka upozoravala tadašnji saziv Skupštine grada na štetnost ovog ugovora za građane, ali da je većina zastupnika bila je zavedena idejom o ulaganju 2 milijuna eura UEFA-inog novaca u Zagreb. Sljedeći korak HNS-a je bilo zavarivanje vrata i angažiranje firme Inspekt d.o.o. koja je proglasila da objekt ŠRC Svetice »ne zadovoljava niti minimalne sigurnosne uvijete za boravak i rad te predstavlja opasnost za osobe i predmete«.

Pritom nadodaje: »Građani rekreativci, tenisači i atletičari su odlučili i dalje ignorirati besmislene poteze HNS-a te se “dogodila” rupa u ogradi koja je postala službeni ulaz za građane na prostor SRC Svetice«.

Jančić drži kako je konačni udarac na taj prostor bilo je rušenje upravne zgrade, svih teniskih terena, boćališta i sprava za gimnastiku. Prema njegovim riječima, Svetice su devastirane. Danas atletičari i građani rekreativci još uvijek koriste taj prostor na vlastitu odgovornost i faktički ilegalno.

»Puno toga je srušeno, a ništa nije izgrađeno. Koliko se naivan tada trebao biti da se povjeruje kako će Damir Vrbanović, Ivica Lovrić, Davor Šuker i Milan Bandić izgraditi nešto u korist građana praktički u dvorištu Zdravka Mamića? Sada kada je ugovor raskinut, Svetice su devastirane do temelja i pitanje je kojim novim kvazi-investitorima će se ovaj prostor ponuditi na upravljanje«, rekao je Jančić za ZG-magazin.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni