SDP-u prijeti kazna do pola milijuna kuna

SDP-u prijeti kazna do pola milijuna kuna

Vladajući SDP ne samo da nije podnio financijsko izvješće na vrijeme (rok je bio 1. ožujka), nego je još o tome i „muljao“

Zbog kašnjenja objave godišnjeg financijskog izvješća SDP je prijavljen Državnom odvjetništvu i saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, doznaje se od Državnog ureda za reviziju.

No vladajući SDP ne samo da nije podnio izvješće na vrijeme (rok je bio 1. ožujka), nego je još o tome i lagao. Milanka Opačić u ime SDP-a ispričala se zbog toga svim građanima. Rekla je da se kasnilo zbog bolesti djelatnice koja je radila na izvješću te da im nije bila namjera ni na koji način pokazivati bahatost i nepoštivanje zakona. Žena je prošli tjedan završila na operaciji srca i vratila se prekasno da bi na vrijeme završila izvještaj, a mi smo mogli birati da li da pošaljemo nepotpuno izvješće ili da dva dana zakasnimo. Evo, dva dana smo zakasnili i nismo ništa skrivali, izjavila je Opačić.

Na primjedbu novinara da Državni ured za reviziju opovrgava da ih je SDP izvijestio o kašnjenju izvješća, Opačić je uzvratila kako može jedino reći da je zbog medijskog pritiska bilo nekih nespretnosti i šlampavosti i da neke informacije nisu bile točne. Na pitanje je li Državni ured za reviziju unaprijed obaviješten o kašnjenju ili ne, Opačić je rekla kako je, prema njezinom saznanju, obaviještena Fina i to je jedina obavijest koja je išla.

No isprika neće spriječiti prijavu DORH-u. Naime, Državni ured za reviziju je prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe dužan prijaviti nepodnošenje izvješća na vrijeme, što je već i učinio.

SDP je sad briga glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića kojemu je na raspolaganju širok raspon kazne – od 50 do 500 tisuća kuna. Što je vladajućoj stranci sigurno manji problem od uprljanog obraza jer je ta stranka za prvi kvartal ove godine već dobila oko pet milijuna kuna iz proračuna.

‘SDP nije govorio istinui’

„Nitko nas iz SDP-a nije zvao niti na bilo koji način obavijestio da će kasniti s predajom financijskog izvješća za 2012.“, izjavila je Biserka Čoh Mikulec, glasnogovornica Državnog ureda za reviziju.

Dodala je da je SDP, baš kao i sve druge stranke, bio dužan predati izvješće do 1. ožujka. „Mi radimo po propisima i moramo se držati odredbi Zakona o financiranju političke aktivnosti i izborne promidžbe“, naglasila je glasnogovornica Državne revizije.

SDP je financijsko izvješće na internetskim stranicama objavio tek jučer, dva dana nakon roka. U priopćenju za medije istaknuli su da je izvješće kasnilo zbog hitne hospitalizacije i operativnog zahvata odgovorne osobe te naglasili da su o izvanrednim okolnostima izvijestili DIP i Ured za državnu reviziju.

Državni ured za reviziju i Državno izborno povjerenstvo demantirali su SDP koji je jučer priopćio da ih je je izvijestio o kašnjenju izvješća. (hrt / zg-mag)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni