SDP traži ostavku ministrice Murganić

SDP traži ostavku ministrice Murganić

„Tvrdnjom da su uočeni teški propusti u radu Centra za socijalnu skrb ministrica je priznala svoju krivnju i odgovornost, jer su pod njezinom nadležnošću isti centri za socijalnu skrb”, dodao je Bernardić

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je u središnjici stranke u Zagrebu komentirao pokušaj ubojstva četvero malodobne djece, koje je s balkona obiteljske kuće na Pagu bacio njihov otac. Zbog tog slučaja, ali i niza drugih gafova najavio je da će kao odgovoran političar tražiti ostavku ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić.

Po riječima Bernardića istup ministrice Murganić na izvanrednoj konferenciji za novinare je bio krajnje drzak , neprimjeren, nekorektan i bahat, kako to inače čini ova Vlada te je u svom istupu ministrica prebacila odgovornost na Centar za socijalnu skrb u Zadru.

„Ministrica je optužila Centar za socijalnu skrb prije nego što je okončan inspekcijski nalaz, pa se postavlja pitanje zna li ona nešto što javnost ne zna i bilo bi dobro da na to pitanje odgovori. Ona je već dvije i pol godine ministrica. Stoga se ne može izvlačiti nedostatkom vremena, nedostatkom informacija ili neiskustvom”, rekao je Bernardić.

Naglasio je kako je u te dvije i pol godine svima jasno da u sustavu vlada potpuni nered i kaos.

„Tvrdnjom da su uočeni teški propusti u radu Centra za socijalnu skrb ministrica je priznala svoju krivnju i odgovornost, jer su pod njezinom nadležnošću isti centri za socijalnu skrb”, dodao je Bernardić.

Spomenuo je da ovo nije prva afera ministrice Murganić, nego je ona do sada proizvela niz afera kao što je ona vezana za poklone siromašnoj djeci te tako što je nasilje u braku komentirala rečenicom „tako vam je to u braku“.

Naglasio je da je predložila i “katastrofalan Obiteljski zakon” u kojem je definirala brak kao zajednicu muškarca i žene u kojem mora biti djece, a Zakonom o udomiteljstvu je uskratila prava životnim partnerima.

„Ima li smisla uopće ministre i Vladu tražiti bilo kakvu odgovornost, a pogotovo političku kad zatvaraju oči pred onim što vidi cijela Hrvatska, kad zatvaraju oči pred svim aferama?”, upitao je Bernardić.

„Istovremeno, kada govori o odgovornosti ravnateljice Centra za socijalnu skrb u Zadru, a pri tome ne govori o konkretnim propustima koji su napravljeni, bilo bi dobro da se ministrica na izvanrednoj konferenciji upitala ili rekla ljudima da je odgovornost na njoj, jer tko je odgovoran za taj sustav? Odgovorna je ministrica“, istaknula je Marija Alfirev, SDP-ova saborska zastupnica.

Dodala je da se svi možemo upitati što je ministrica konkretno učinila za Centar za socijalnu skrb u Zadru, je li možda došlo do povećanja stručnih radnika?

„Činjenica je da za 2200 korisnika obiteljsko-pravne zaštite radi petnaest stručnih radnika. Nedostaje barem dvadeset stručnih radnika. Je li došlo do poboljšanja u sustavu? Bojim se da nije“, kazala je Alfirev. Podsjetila je je da je ministrica Murganić zaustavila reformu koju je prije dvije godine započela SDP-ova Vlada, a koja je imala za cilj osnivanje jedinstvenog Centra za novčane naknade kojim bi se olakšao rad stručnih radnika te bi se oslobodio prostor za rad na terenu s korisnicima, obiteljima.

„Uz sve što radi i izjave tako vam je to u braku, ne razmišljajući o tome kolika je njezina odgovornost za te izjave i koje posljedice mogu imati te stigmatizirajući životne partnere kao udomiteljske obitelji, a ne vodeći računa da svojim izjavama potiče stigmatizaciju, smatramo da je ministrica odgovorna i da bi bilo korektno da sama podnese ostavku, da preuzme odgovornost za sve što je loše napravljeno u sustavu“, istaknula je Alfirev.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni