SDP traži da se ograde oštećene zgrade u središtu Zagreba

SDP traži da se ograde oštećene zgrade u središtu Zagreba

Klub  gradskih zastupnika SDP-a danas je ispred oštećene zgrade u Preobraženskoj ulici simbolički održao konferenciju za novinare kako bi upozorio da je u središtu Zagreba ugrožena sigurnost prolaznika zbog pada dijelova fasada i crepova s potresom oštećenih zgrada.

Od gradonačelnika Zagreba Milana Bandića je zatraženo da hitno ogradi nesigurne zgrade kako bi se izbjegla tragedija.

Potpredsjednik Gradske skupštine Matej Mišić podsjetio je da je prije tjedan dana sa zgrade u Preobraženskoj došlo do urušenja fasade, ali pukom srećom nitko od prolaznika nije stradao. Dodao da veliki broj oštećenih zgrada, primjerice u Berislavićevoj, Mesničkoj, Bogovićevoj ulici, kao i na Britanskom trgu predstavlja razlog za zabrinutost.

„Ne možemo prihvatiti izjave gradonačelnika Bandića koji kaže da ukoliko nekome padne cigla na glavu da će on dati ostavku, nego moramo vidjeti na koji način spriječiti da nekome padne cigla na glavu”, rekao je Mišić.

Osvrnuo se i na obnovu Zagreba od potresa. „Prošlo je 11 mjeseci od potresa, a obnova Zagreba još nije počela. Umjesto toga HDZ i Damir Vanđelić razmišljali su o svojim strateškim strategijama kako će izaći na lokalne izbore”, kazao je Mišić. Pozvao je da se napokon započne s obnovom grada.

Spomenuo je da je iz Fonda solidarnosti isplaćeno 680 milijuna eura koji se mogu iskoristiti za objekte društvene djelatnosti, ali su tek raspisani natječaji. Pozvao je gradonačelnika Badničća, predsjednika Vlade Andreja Plankovića i čelniak Fonda za obnovu da se “probude jer Zagreb više ne može čekati”.

Najavio je da će SDP nakon lokalnih izbora kad bude participirao u gradskoj vlasti napraviti jasan plan obnove Zagreba i svi će oštećeni objekti biti ograđeni.

Zastupnica SDP-a Lara Kvesić je istaknula kako bi gradonačelnik Bandić trebao prestati obilaziti kvartove u predizborne svrhe te umjesto toga pozabaviti najvažnijim problemom, a to je sanacija šteta od potresa u Zagrebu.

„Donji i Gornji grad su srce Zagreba. To su sada kvartovi u kojima manje žive ljudi, ne znaju kada će se vratiti u svoje domove”, rekla je Kvesić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni