SDP traži da DORH i USKOK ispitaju poslovni odnos gradonačelnika Bandića i poduzetnika Šelendića

SDP traži da DORH i USKOK ispitaju poslovni odnos gradonačelnika Bandića i poduzetnika Šelendića

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u nedjelju se na konferenciji za novinare u stranačkim prostorijama osvrnuo na novootkrivenu aferu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Riječ je o otkriću da je kći gradonačelnika Bandića 15 godina bez plaćanja najma, odnosno samo uz plaćanje režija živjela u stanu poduzetnika Željka Šelendića, koji je izravnom pogodbom dobivao poslove od Grada Zagreba.

Koliko je poznato, taj stan površine od 68,52 četvornih metara u centru Zagreba kasnije je po jeftinoj cijeni u gotovini kupila gradonačelnikova supruga Vesna Bandić. Maras je ustvrdio da ne postoji nikakav razlog za sumnju da se radi o vanknjižnom vlasništvu stana gradonačelnika Bandića.

„Naš poziv ide prema USKOK-u i DORH-u da provjere poslovni odnos između Grada Zagreba, gradonačelnika Bandića i poduzetnika Šelendića, jer postoji sumnja da se ovdje ne radi o normalnim tržišnim odnosima, nego o pogodovanju, odnosno da se radi o prikrivanju vlasništva nad stanom od strane poduzetnika Šelendića. Gradonačelnik Bandić upravlja novcem građana da pogoduje privatnicima i da njegovi jataci imaju koristi od Grada Zagreba, a da protuusluge vraćaju na ovakav način“, rekao je Maras.

Ustvrdio je da ne postoji niti jedan razlog da 15 godina gotovo besplatno poduzetnik tolerira stanovanje kćeri gradonačelnika Bandića, osim ukoliko se ne radi o vraćanju određene usluge. Pozvao je i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da se očituje je li mu takvo ponašanje gradonačelnika Bandića prihvatljivo i hoće li i dalje uživati blagodati koalicije s gradonačelnikom Bandićem.

Maras je iznio i sumnju o novcu koji je u proteklih 10 godina „iscurio iz Gradske uprave.

„Radi se o jednom cijelom gradskom proračunu – 10 milijardi kuna izašlo je iz Grada Zagreba na netransparentan i u velikoj mjeri kriminalan način“, tvrdi Maras. S obzirom na nezadovoljstvo radom USKOK-a i DORH-a, najavio je da će SDP kad dođe na vlast u okviru Grada Zagreba osnovati posebno istražno tijelo, takozvani ZG USKOK koji će se baviti nepravilnostima Grada Zagreba u proteklom razdoblju. Poručio je da SDP želi pokazati građanima da će se skrbiti o njihovoj imovini, a ono što je ukradeno u prethodnom razdoblju pokušati vratiti.

„Koliko imamo sudskih postupaka, stvari koje se ne rješavaju… Moramo građanima vratiti povjerenje i dati logične odgovore. Nemoguće je da netko od javne plaće – 15, 17 ili 18 tisuća kuna ima toliko imovine koliko naš gradonačelnik. Ukoliko država i društvo ne pokažu da s time žele najoštrije obračunati, onda ne možemo govoriti o bilo kakvoj borbi protiv korupcije. To nisu nikakvi spinovi, to su odgovori koje moramo dati građanima Zagreba i Hrvatske”, poručio je Maras.

Na upit novinara Maras je komentirao i pretres stana poduzetnika Šelednića prije šest godina kada je gradonačelnik Bandić uhićen. Istaknuo je kako je očito da i DORH misli da se radi o prikrivenom vlasništvu gradonačelnika Bandića, kao što je slučaj i s nekim drugim stanovima u Zagrebu.

„Bilo je nekoliko stanova koji su vođeni u postupku i kao stanovi na koje se upisala Republika Hrvatska. Radi se o jednom takvom stanu na području gradske četvrti Trnje i jednom na području gradske četvrti Podsljeme. Ono što mene kao građanina muči jest to da država to zna, USKOK i DORH znaju, a da slučaj se razvlači šest godina po sudovima i nema pravorijeka, a Bandić se s Plenkovićem grašanima smije u lice.Nadam se da razlog sporosti USKOK-a i DORH-a nije to što (po našim informacijama) postoje prelasci djelatnika iz USKOK-a u Grad Zagreb. Kad treba usporiti istragu, doći do informacija djelatnike iz USKOK-a i DORH-a zapošljava se u Gradu Zagrebu”, tvrdi Maras.

Osvrnuo se i na aktualnu situaciju s pojavom korona virusa u Hrvatskoj te je izrazio zadovoljstvo na koji način djeluje javno zdravstvo.

„Nisam zadovoljan stanjem higijene u određenim javnim ustanovama. Dobro je što se tramvaji dezinficiraju, ali u zagrebačkim školama i vrtićima nedostaje higijenskog materijala. Stoga pozivam gradonačelnika Bandića i pročelnika Ivicu Lovrića da prioritet bude provjera količine higijenskog materijala u školama i vrtićima“, rekao je Maras.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni