SDP sumnja u pojeftinjenje komunalnih usluga, Bandić najavio gradnju Jarunskog mosta

SDP sumnja u pojeftinjenje komunalnih usluga, Bandić najavio gradnju Jarunskog mosta

Etlinger je međutim izrazio sumnju da će većina građana odvoz komunalnog otpada plaćati manje, ocijenivši da će se jedino smanjiti prihodi Čistoće za 45 milijuna kuna

Gradonačelnik Milan Bandić danas je na aktualnom satu Gradske skupštine najavio da će od 1. studenoga pojeftiniti odvoz komunalnog otpada. Uz to, najavio je da će se »idućih dana« sniziti cijene parkiranja i gradskog prijevoza. Bandić je rekao da će usluga odvoza otpada biti jeftinija u prosjeku za 32 posto za građane koji žive u obiteljskim kućama, dok oni u stambenim zgradama mogu očekivati pojeftinjenje u prosjeku od čak 44 posto.

Gradski zastupnik Dominik Etlinger (SDP) ukazao je da Zagreb već 10 mjeseci ne ispunjava zakonsku obvezu naplate odvoza otpada po volumenu, a gradonačelnik mu je odgovorio da će sav otpad biti obračunavan po volumenu do kraja studenoga. Napomenuo je da će se 25 – 28 posto otpada preostalog nakon recikliranja biti spaljeno u energani u Resničkom Rukavcu.

Etlinger je međutim izrazio sumnju da će većina građana odvoz komunalnog otpada plaćati manje, ocijenivši da će se jedino smanjiti prihodi Čistoće za 45 milijuna kuna. Bandić je odvratio da će 45 milijuna kuna nadoknaditi s još više rada i postavljanjem novih direktora u gradska poduzeća, ali ne po stranačkoj podobnosti i poslušnosti, nego »po struci i kompetenciji«.

Gradonačelnik je rekao da će se u Buzinu ponovno otvoriti ordinacija obiteljske medicine koja je zatvorena još 2009. godine zbog neadekvatnih tehničkih uvjeta i neriješnih imovinsko-pravnih poslova. Nova ambulanta u Buzinu bit će gotova do 1. svibnja iduće godine, poručio je gradonačelnik.

Rekonstrukcija rotora i Jadranskog mosta

U nastavku »aktualca« gradonačelnik je govorio o projektu rekonstrukcije prometnog rotora uz Remetinec, prilikom čega bi trebalo ići na izgradnju Jarunskog mosta. U protivnom, ocjenio je kako bi rješavanje prometnog problema rotora bilo nepotpuno ili kako se izrazio – »pucanj u prazno«.

Odgovarajući na pitanje gradskog zastupnika Vladimira Holjaka (HSS), gradonačelnik je demantirao da će se uz rotor graditi trgovački centri. »Nema tamo u planu nikakvih centara«, rekao je poručivši kako su uz rotor, prometni prioriteti još i proboj Branimirove, puni profil Radničke, nadvožnjak na Radničkoj cesti i spajanje Sarajevske na Sisačku.

Što se pak tiče smeća koje se na području grada pojavljuje na željezničkim prugama, Bandić je rekao kako je prije šest mjeseci upućen dopis HŽ-u da to očiste, ali kako oni to nisu napravili, odradit će to gradske službe, a HŽ-u će za to biti ispostavljena faktura.

HDZ-ovu gradsku zastupnicu Margaretu Mađerić zanimalo je zašto se kroz izmjene proračuna po treći put oduzimaju sredstva predviđena za rekonstrukciju Gajeve ulice. Ocijenila je kako bi se »nakon tri godine lažnih obećanja« napokon trebalo krenuti u rekonstrukciju Gajeve.

Gradonačelnik se našao pogođen takvom konstatacijom: »Smeta mi to, nemojte tako. Nema lažnih obećanja«. Odgovorio je kako je natječaj za radove vrijedne 2,8 milijuna kuna morao biti poništen. »Gajeva će doći na red na ljeto, kad idete na more. Inače bi me razapeli građani, a za nekoliko dana krećemo s radovima u Radićevoj«, rekao je. (B. J. )

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni