SDP pokreće inicijativu za produženi boravak djece u 3. i 4. razredu

SDP pokreće inicijativu za produženi boravak djece u 3. i 4. razredu

»Protiv smo revizionistočkog stava i mijenjanja povijesti, i u tom kontekstu protiv smo mijenjanja imena zagrebačkih ulica i trgova!«, rekao je Davor Bernardić

U prostorijama Gradske organizacije SDP-a, u srijedu 1. lipnja održana je tiskovna konferencija na temu odgojno-obrazovnog sustava Grada Zagreba. O kvaliteti odgoja i obrazovanja u Zagrebu govorio je predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić koji je najavio pokretanje inicijative za produženi boravak djece u 3. i 4. razredu, za sve osnovne škole u Gradu Zagrebu.

»Djeca ne smiju biti sama dok roditelji rade. Trebaju biti sigurna, a roditelji bezbrižni. Za to dodatno vrijeme, djeca bi trebala stjecati i više znanja i vještina, čime se povećava i kvaliteta školovanja«, istaknuo je.

Bernardić je naglasio kako je za socijaldemokrate imperativ poboljšati uvjete u zagrebačkim dječjim vrtićima. To znači više prostora za djecu, manje grupe, motiviranije odgajateljice i više pametnih igračaka kako bi se kroz igru moglo naučiti svim onim stvarima koje su potrebne da bi dijete moglo normalno odrastati.

»Ovo je pitanje na kojem se ne smijemo dijeliti i ovo nije pitanje na kojem se trebaju svađati predstavnici vlasti i opozicije. Postoji državni i pedagoški standard koji propisuje manje grupe i da se dio novca ulaže u tzv. pametne igračke te da kompletni uvjeti u vrtićima budu na jednom višem nivou. Idemo vidjeti što možemo napraviti za dva mjeseca, šest mjeseci ili godinu dana. Svjesni smo da ne možemo puno toga napraviti preko noći. Ali definitvno rješenje ne može biti guranje glave u pijesak ni priča o tome kako je potrebno napraviti deset novih vrtića, deset novih škola ili sportskih dvorana, a onda napraviti jednu ili čak ni jednu«, kazao je Bernardić.

Kao drugo ništa manje važno pitanje, Bernardić je istaknuo produženi boravak u osnovnim školama za djecu u 3. i 4. razredu. Naime, u Zagrebu, preciznije rečeno, u osnovnim školama na zagrebačkoj periferiji ne postoji produženi boravak za djecu. To je podjednak problem i za djecu i za roditelje. Jedna od takvih škola je i OŠ u Brezovici.

»To treba omogućiti u svim osnovnim školama. To je naš prijedlog i inicijativa s kojom idemo i ništa nas neće zaustaviti. Sigurnost i kvaliteta u osnovnim školama prije svega. Tamo gdje nema boravka, roditelji su primorani kilometrima daleko upisati svoje dijete u školu koja ima produženi boravak. Naš je stav `Bolje za djecu danas je bolje za Hrvatsku sutra´“, istaknuo je Bernardić.

Po pitanju kurikularne promjene školstva, Bernardić drži da treba postojati koncenzus te da kao društvo trebamo napraviti sve što je u našoj moći da današnja djeca sutra kad odrastu budu bolja od nas.

Također, kazao je da će se pridružiti prosvjednicima (»Hrvatska može bolje – Podrška cjelovitoj kurikularnoj reformi«) u srijedu 1. lipnja u 18 sati na Trgu bana Jelačića zato što podržava da se konačno nešto u našoj zemlji i napravi. Prema njegovim riječima, politika ne smije i ne može raditi poteze preko noći, a prosvjed vidi kao poruku sadašnjoj Vladi da ne smije zaustavljati procese koji su pokrenuti u hrvatskom društvu. Podsjetio je kako je HDZ-ova vlada još 2005., ukinula 1 sat hrvatskoga i 1 sat matematike što je bio veoma loš potez.

Za više matematike u školama

»Možemo razgovarati o sadržaju i o tome čega treba biti više u kurikularnoj reformi, što se može bole. Cilj je zainteresirati djecu da kroz drugačiji pristup učenju više naprave i bolje nauče. Možemo razgovarati o tome što treba napraviti. Trebamo imati jače, dinamičnije i bolje organiziranu matematiku. Matematika je nešto što u fazi osnovne škole ovu zemlju može izvući iz krize jer će ta djeca koja danas nauče matematiku u budućnosti tj. sutra biti spremnija i pripremljenija za život, moći će konkurirati za bolje škole, ići na bolja sveučilišta i u konačnici imati bolje plaćen posao. Možemo razgovarati o sadržaju, ali ne smijemo razgovarati o tome je li ili nije ova reforma potrebna Hrvatskoj. Reforma je potrebna i u Hrvatskoj su svi toga svjesni. I oko toga Hrvatska ne bi trebala biti podijeljana«, rekao je Bernardić.

Predsjednik Gradske organizacije SDPa Zagreb je istaknuo da reforma dolazi iz nas samih, iz naših glava i srca te iz potrebe da napravimo nešto u ovoj zemlji i da svatko svojim doprinosom da ono što misli da je najvažnije. Osobno, ali i ispred stranke kojoj pripada, zagalat će se da djeca kroz osnovnoškolski sustav imaju mogućnost razvijati svoje potencijale za ono za što su najviše zainteresirana, uz mogućnost dodatnih poticaja od svojih nastavnika. Učenje matematike, više sati matematike vidi kao iznimno bitnu komponentu da se djeca počinju učiti rješavanju problema, a što je od izuzetne važnosti.

Po pitanju obrazovanja tražit će i tematsku sjednicu Odbora za kontrolu i Odbora za mladež pri Gradskoj skupštini, a najavio je i da se GO SDP-a priprema i za raspravu o predškolskom odgoju na idućoj tematskoj sjednici Skupštine.

Protiv povijesnog revizionizma

trg marsala titaBernardić je na traženje novinara prokomentirao i preimenovanje Trga maršala Tita što je najavio predsjednik Gradske skupštine, dr. sc. Andrija Mikulić.

»Ja sam to već komentirao. Ako je to prvi potez HDZ-a na čelu Gradske skupštine onda jao nama. Pogotovo u vrijeme dok nije riješeno niti jedno bitno pitanje – GUP, nije napravljena žičara…, kao ni ostali problemi. To je pitanje koje definitvno ne zaslužuje pozornost. To je moj osobni stav. A što se tiče stava SDP-a, naš stav je uvijek vrlo jasan. Protiv smo revizionistočkog stava i mijenjanja povijesti, i u tom kontekstu protiv smo mijenjanja imena zagrebačkih ulica i trgova!«, rekao je Davor Bernardić.

Melita Funda