SDP-ovci pozvali Prgometa da podnese ostavku

SDP-ovci pozvali Prgometa da podnese ostavku

„Predsjednik Skupštine je prespavao potres i vrijeme nakon potresa. Potpuno je uništio Gradsku skupštinu i njezinu ulogu te treba odgovoriti na pitanje je li i dalje njezin predsjednik. Ako je – zašto ne upravlja njome?”, zapitao je Mišić

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u nedjelju je na konferenciji za novinare ispred Stare gradske vijećnice optužio HDZ i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da su najodgovorniji za aktualnu zagrebačku krizu.

Naglasio je da je slična situacija bila prije 16 godina kada je HDZ u Gradu Zagrebu suspendirao demokraciju.

„Za zagrebačku krizu, nefunkcioniranje zagrebačke Gradske skupštine, koja se nije uspjela dva mjeseca sastati da bi odlučila kako pomoći građanima stradalim u potresu ne smatramo odgovornim samo gradonačelnik Milana Bandića niti njegovog potrčka na čelu Gradske skupštine, Dragu Prgometa. Najodgovorniji je predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković koji to tolerira i maltretira Zagrepčane korumpiranom vlasti u Zagrebu, gradonačelnikom Bandićem te s onim što ne bi trebao raditi, a to je da suspendira demokraciju. Ne dozvoljava izabranim zastupnicima u Gradskoj skupštini da rade svoj posao, da pitaju u ime građana i predlažu rješenja kako bi se izvukli iz katastrofalne situacije“, istaknuo je Maras.

Ustvrdio je da je Zagrebu, a i Hrvatskoj najpotrebniji Restart, kako je rekao da se očistimo od “korumpirane koalicije”.

Kritiziranju Badnića, a zapošljavaju supruge u Holdingu

„Dok HDZ-ovci agresivno napadaju gradonačelnika Bandića u Gradskoj skupštini svoje supruge zapošljavaju na direktorska i šefovska mjesta po gradskim poduzećima. Glume sukob, jer HDZ u Zagrebu uživa model koruptivnog vladanja kojeg je ponudio gradonačelnik Bandić”, izjavio je Maras. Što se tiče pomoći građanima koji su stradali u potresu, istaknuo je da oni dobivaju mrvice te su potrošili stotine milijuna kuna na dizalice i sanaciju, jer nije bilo konkretne pomoći od Grada niti od države.

„Zakon o obnovi je trebao davno biti donesen, sredstva je trebalo početi prikupljati i poslati jasnu poruku građanima Zagreba da država stoji iz njih. SDP je predložio da se u sanaciju posljedica potresa uključi i država, s 50 % ulaganja u sanaciju statike i obnavljanju razrušenih objekata država, s 30 % Grad Zagreb i 20 % vlasnici objekata. To bi trebalo biti u Zakonu”, rekao je Maras. Poručio je da će SDP sve učiniti kako bi se taj zakon donio prije raspuštanja Hrvatskog sabora.

Gradska zastupnica SDP-a Vesna Nađ je istaknula da se gradonačelnik Bandić izvlači time da nema Zakona i da ne može djelovati na saniranju šteta od potresa.

„Gradska skupština je još 23. listopada prošle godine donijela Plan djelovanja Grada Zagreba u području prirodnih nepogoda kojima je utvrdila sve kriterije i način djelovanja u prirodnim nepogodama pa tako i u potresu. Žurno djelovanje je dio tog Plana”, podsjetila je Nađ.

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić je kritizirao ponašanje predsjednika Gradske skupštine Drage Prgometa koji je kako je rekao sve ovlasti prebacio na potpredsjednicu Anu Stavljenić-Rukavinu. Osim toga, sjednica Skupštine je sazvana tek 45 dana nakon potresa. „Predsjednik Skupštine je prespavao potres i vrijeme nakon potresa. Potpuno je uništio Gradsku skupštinu i njezinu ulogu te treba odgovoriti na pitanje je li i dalje predsjednik Gradske Skupštine. Ako je – zašto ne upravlja njome?”, zapitao je Mišić koji je u ime zagrebačkog SDP-a pozvao Prgometa da podnese ostavku ako ne može upravljati zagrebačkom Gradskom skupštinom u kriznom vremenu.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni