SDP-ovac zamolio Bandića da se odrekne počasnog doktorata

SDP-ovac zamolio Bandića da se odrekne počasnog doktorata

Mišić je izrazio čuđenje što gradonačelnika Milana Bandića za počasni doktorat već nije predložio Fakultet strojarstva i brodogradnje, s obzirom da je »u rekordnom roku položio ispit za upravljanje bagerom«

Boris Jagačić

Iako nije po hitnom postupku uvrštena na dnevni red današnje sjednice Gradske skupštine, rasprava o projektu zagrebački »Manhattan« izazvala je najviše polemike na skupštinskom aktualnom satu.

Situaciju je »potpalio« Tomisalv Tomašević (Zagreb je naš!), a dodatno zakuhao SDP-ovac Matej Mišić.

Tomašević je gradonačelnika Milana Bandića upitao zašto nije provedena javna rasprava o projektu »Grad u Gradu«. Ukazao je da je poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u projektu trajao svega 15 dana premda se radi o investiciji »teškoj« 500 milijuna eura, koja bi se trebala ostvariti na prostoru današnjeg Velesajma i Hipodroma, a čija površina premašuje 1,1 milijun četvornih metara.

»Probajte me uvjeriti da to nije ranije dogovoreno i da je netko mogao u tako kratkom roku pripremiti tako velik projekt«, rekao je Tomašević.

Zamjerio je što nitko iz Gradske uprave nije sudjelovao na tribini Društva arhitekata Zagreba o tom projektu.

Bandić mu je na to odgovorio da će on postupati u skladu sa svojim ovlastima te kad bude imao što reći na ovu temu to podijeliti s javnošću. »Do tada nemamo o čemu razgovarati«, kazao je.

Što se tiče neodlaska predstavnika Gradske uprave na spomenutu tribinu, Bandić kaže da su predstavnici DAZ-a bili prethodno pozvani u Gradsku upravu, ali su odbili doći.

»Kad oni odbijaju doći u Gradsku upravu, mi imamo još manju obavezu doći kod njih. Nisam ja vaša streljana u Vrapču ni glineni golub. Ja sam gradonačelnik Zagreba i nisam svoje dostojanstvo našao na cesti«, prokomentirao je gradonačelnik.

Nezadovoljan Bandićevim nastupom, Tomašević je ustvrdio da su građani zaslužili dobiti nekakvu informaciju o projektu, barem na aktualnom satu te mu poručio: »Nije čudo što vas je Muzička akademija predložila za počasni doktorat jer dobro svirate, samo ne znam po čijim notama«.

»Čovjek kad govori o drugima, naviše govori o sebi«, odvratio mu je na to Bandić.

Matej Mišić (SDP) uopće ne sumnja da će Sveučilište u Zagrebu donijeti odluku da se Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat. Čudi se da ga za to već nije predložio Fakultet strojarstva i brodogradnje, s obzirom da je u rekordnom roku položio ispit za upravljanje bagerom.

Naveo je danskog fizičara Nielsa Bohra, velikog izumitelja Nikolu Teslu i kemičara Lavoslava Ružićku koji su od zagrebačkog sveučilišta dobili počasni doktorat, a sad bi se tom društvu uz bosanskohercegovačkog političara Dragana Čovića sad mogao pridružiti i Milan Bandić.

»Nakon svega ne čudi da se Sveučilište u Zagrebu smjestilo na 1600. mjesto među sveučilištima u svijetu«, prokomentirao je Mišić koji je pozvao Milana Bandića da se u ime svih intelektualaca odbije prijedlog da mu se dodijeli takva nagrada sve dok protiv njega traju istrage.

SDP-ovac Matej Mišić za govornicom

»Ja sam već počasni doktor. Bandiću ne trebaju nagrade, već nagrade trebaju Bandića«, bila je poruka gradonačelnika koji je rekao da će progovoriti o istragama protiv njega, kao i o tome tko ih je i kada protiv njega pokretao, ali da sad o tome ne smije govoriti, a nema ni vremena.

Mišića je pozvao da s više poštovanja govori o Sveučilištu na kojem je i sam diplomirao, pogotovo kad mu očito nije poznat način bodovanja sveučilišta. Kazao je da se on ponosi diplomom s tog sveučilišta jer je kao diplomirani politolog Fakulteta političkih znanosti ostavio dublji trag u hrvatskoj politici od bilo kojeg drugog dipl. politologa.

»Odakle tolika mržnja i prezir prema meni?«, upitao je Bandić i dodao kako su takvi napadi za njega »ubod komarca«. »Kako mogu odbiti nagradu koju nisam ni predložio?«, pita se Bandić.

Gradonačelnika je napadao i Renato Petek (Naprijed Hrvatska – Progresivni savez) koji je ustvrdio da se transparentnost u Zagrebu piše malim slovom, budući da nikako ne dobiva potpune odgovore na upite koje prosljeđuje Gradu i gradskim poduzećima.

Kao primjer je naveo ZET iz kojeg mu nikako ne dostavljaju podatak o troškovima održavanja zagrebačkih tramvaja. »ZET-ovi radnici na tramvajima ne smiju samostalno promijeniti ni žarulju jer je sve na tramvaju zaštićeno ugovorom o intelektualnom vlasništvu Končara. Tražim da mi se dostave ugovori i aneksi sklopljeni između Zagrebačkog holdinga i Končara vezanih za kupovinu i održavanje tramvaja jer je očigledno da se sve više toga outsourcea i da su troškovi održavanja sve veći«, tvrdi Petek i dodaje kako mu je rečeno da su to tajni podaci.

»Ako se nešto plaća javnim novcem, kako može biti tajno?« upitao je Petek.

Gradonačelnik Milan Bandić je upozorio Peteka da se ne igra olako s riječju transparentnost jer da se ona u Zagrebu piše velikim slovima. Javno je naložio da se gradskom zastupniku još danas dostave odgovori, ako ugovor nemaju klauzulu tajnosti.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni