SDP: Novim cijenama odvoza otpada Bandić opterećuje najsiromašnije

SDP: Novim cijenama odvoza otpada Bandić opterećuje najsiromašnije

Prvi čovjek zagrebačkog SDP-a doveo je poskupljenje odvoza komunalnog otpada u vezu sa zapošljavanjem u gradskim tvrtkama

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u petak je na konferenciji za novinare u kritizirao novi sustav naplate odvoza otpada u gradu Zagrebu, ali i situaciju vezano uz prikupljanje otpada, odvajanja otpada i plana gospodarenja otpadom.

Naglasio je kako je zagrebački SDP protiv bilo kakvog poskupljenja odvoza otpada u Zagrebu koji se odvija na netransparentan način, bez ikakvih kriterija, gdje se najviše poskupljenje planira za obitelji koje žive u najmanjim stanovima. Tako bi primjerice četveročlana obitelji koja živi u stanu od 33 četvorna metra trebala umjesto 27 kuna odvoz otpada plaćati 102 kune mjesečno.

Maras je istaknuo da novim cjenikom za naplatu odvoza otpada gradonačelnik Milan Bandić radi protiv demografske politike, odnosno opterećuje one koji žive u teškim uvjetima, s više članova obitelji i u najmanjim stambenim jedinicama, a imat će najveće poskupljenje i na godišnjoj razini od tisuću kuna.

„Napravit ćemo sve da do tog novog cjenika ne dođe. Na to ćemo iskoristiti sva moguća sredstva u Gradskoj skupštini i u javnom djelovanju. Pozivamo na zdrav razum Gradske uprave, gradonačelnika Bandića i zagrebačke Čistoće da takav prijedlog povuku, da ga više ne predlažu više, nego daju prijedlog koji će biti održiv kako bi građani pošteno plaćali plaćaju pošteno ono što su u otpad odložili, da se vidi koliko tko otpada odlaže, tko ga razvrstava i na taj način se može stimulirati ljude na razvrstavanje otpada. Ima toliko drugih metoda pametnog prikupljana otpada da je nevjerojatno da Gradska uprava, Holding i Gradska Čistoća takve prijedloge ne daju, nego povećavaju cijene za 365 posto onima koji imaju najmanje, žive u najmanjim stambenim jedinicama“, istaknuo je Maras. Dodao je kako je s druge strane paradoks da oni koji žive u kućama s najviše kvadratnih metara će povećanje cijene odvoza otpada biti najmanje.

Osvrnuo se i na ilegalno odlaganje otpada. Spomenuo je kako je tražio da se provede inspekcija na Strugama III koje je posjetio, a gdje su dva brda građevinskog otpada.

„Pitam gradonačelnika Bandića i Gradsku upravu gdje su komunalni redari i što oni rade, što se šeću po Trgu bana Jelačića? Neka idu u rubne dijelove grada, gdje niču odlagališta otpada“, poručio je Maras. Gradonačelniku Bandiću predlaže da pod hitno na Struge pošalje službu koja će ondje dežurati 24 sata kako se otpad više ne bi tamo protuzakonito odlagao i da stanovnici Peščenice više ne žive u smradu.

Prvi čovjek zagrebačkog SDP-a doveo je poskupljenje odvoza komunalnog otpada u vezu sa zapošljavanjem u gradskim tvrtkama. “Gradonačelnik Bandić planira zaposliti još 400 ljudi u Čistoći. Svi postavljamo pitanje koliko će biti braće Marije Puh, kćeri gospodina Madjera i koriti li se u biti Zagrebački holding za političku trgovinu. Moramo demistificirati tu temu i povesti kvalitetnu raspravu o njoj“, poručio je Maras.

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić je rekao da najavljeno poskupljenje nije prvo u posljednje tri godine. Spomenuo je da je 1. kolovoza 2016. godine došlo do neizravnog poskupljenja cijene odvoza otpada u gradu Zagrebu, kada je većina stambenih jedinica prešla sa sustava tri na dva odvoza tjedno. Naglasio je kako se usluga smanjila, a cijene odvoza otpada su ostale iste.

Spomenuo je da 2. siječnja 2018. prije nego što je donesen novi Plan gospodarenja otpadom gradonačelnik Bandić najavio kako neće biti poskupljenja i da će računi biti isti ili manji. No godinu dana kasnije nakon donošenja PGO-a najavljeno je povećanje cijena odvoza otpada.

„U svibnju 2018., kad je donesen PGO tražili smo da se otpad naplaćuje po stvarnoj proizvedenoj količini. To je Gradska uprava odbila uz obrazloženje da bi to izazvalo nova zapošljavanja i da bi troškovi tih poslova bili preveliki. Procjena je da bilo četrdesetak novih zaposlenja, a sada uz poskupljenje u Čistoći će biti 421 novo zaposlenih“, istaknuo je Mišić.

SDP-ovi stoga najavljuju da će sazvati tematsku sjednicu Gradske skupštine posvećenu poskupljenju usluge odvoza otpada i ponuditi svoje prijedloge u suradnji sa strukom i nevladinim udrugama.

Ivana Vranješ