SDP: Ni Zagreb ni država još nisu donijeli program za mlade

SDP: Ni Zagreb ni država još nisu donijeli program za mlade

“Dvije je godine prošlo, nema novog programa ni akcijskog plana kako ćemo zaustaviti iseljavanje mladih iz Hrvatske, kako ćemo ih zadržati u Zagrebu i Hrvatskoj. Prošle godine nam je odselilo 150 tisuća ljudi“, upozorio je čelnik zagrebačkog SDP-a ispred Gradskog ureda za sport i mlade

Zagrebački SDP u subotu je na konferenciji za novinare ispred Gradskog ureda za sport i mlade upozorio da ni Grad Zagreb, ali ni država nemaju program za mlade.

Naime, nacionalni program za mlade trebao se donijeti 2018. godine, ali njegovo je donošenje odgođeno za 2019. Iako je gradski program za mlade trebao već stupiti na snagu, povjerenstvo za njegovu izradu održava tek prve sastanke.

„Nije ni čudo što mladi ljudi odlaze iz Hrvatske, što u Zagrebu nedostaje sadržaja za mlade. Očito je da gradonačelnik Milan Bandić iskazuje svoju ljubav prema građevinarima kojima preplaćuje projekte kao što je žičara koja je najskuplja na svijetu. Bitno je namiriti građevinske lobije, a s druge strane za one za koje treba grad izgraditi i obogatiti sadržajima nema ništa“, istaknuo je predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras.

Naglasio je da zagrebački SDP traži od gradonačelnika Bandića, Gradske uprave, ali i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da što prije donesu program za mlade kako bi se situacija u gradu i državi promijenila.

„Paradoks da Zagreb u godinu i pol dana nema program za mlade, a isto tako i država. Do 2017. godine je vrijedio program za mlade koji je donijela Vlada Zorana Milanovića. Dvije je godine prošlo, nema novog programa ni akcijskog plana kako ćemo zaustaviti iseljavanje mladih iz Hrvatske, kako ćemo ih zadržati u Zagrebu i Hrvatskoj. Prošle godine nam je odselilo 150 tisuća ljudi“, upozorio je čelnik zagrebačkog SDP-a. Zaključio je kako je očito interes Grada i države na nekim drugim prioritetima, a ne na onome čime bi se trebali baviti, odnosno stvaranje najboljih mogućih uvjeta za mlade u Zagrebu i Hrvatskoj.

https://www.facebook.com/gosdpzagreb/videos/649453628807798/

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić podsjetio je da je početkom 2018. od tadašnje predsjednice Odbora za mlade tražio sazivanje skupštinske tematske sjednice da se vidi izvršenje gradskog programa za mlade te je upozorio kako treba početi razgovarati o novom programu, ali nije bilo interesa. Naglasio je da je već siječanj 2019. pri kraju, a Povjerenstvo za izradu programa tek sada radi prve sastanke.

„Time se pokazuje da Grad Zagreb nema ideju. Ovo je dokaz da se stihijski upravlja gradom, bez ideje i plana, a to smo mogli vidjeti kad se gradonačelnik igrao bagerom kod započinjanja gradnje najskuplje žičare“, istaknuo je Mišić. Najavio je da će ponovno insistirati na skupštinskoj tematskoj sjednici Odbora za mlade, jer zagrebački SDP ne može prihvatiti da mladi još nemaju svoj program.

Predsjednik gradskog Foruma mladih SDP-a Nikola Peruničić je rekao da je u programu za mlade od 2015. do 2018. bilo i nekih dobrih stvari koje nisu aktualizirane, a nisu dostavljena ni izvješća o tome što se provelo.

„Postoje stvari koje Grad Zagreb dobro radi, ali mladi za to ne znaju. Proveli smo ispitivanja javnog mnijenja i doznali smo da više od polovice ispitanika ne zna kada se raspisuju natječaji za stipendije Grada Zagreba. One su odlična stvar, ali ako mladi ne znaju za njih koja im je uopće svrha? Nažalost, 2018. godina je zadnja godina kada je program za mlade bio aktivan. Sada nemamo novi program, ali imamo najskuplju žičaru, fontane i spomenike“, poručio je Peruničić.

Predsjednik Savjeta za mlade i demografiju zagrebačkog SDP-a Petar Jurišin je rekao kako se očekuje da će Povjerenstvo do ožujka donijeti program za mlad. Dodao je da se trebaju ispitati interesi i potrebe mladih u Zagrebu i vidjeti koliko se napredovalo od prošlog programa za mlade i što se promijenilo.

Na konferenciji za novinare gradski Forum mladih SDP-a je građanima simbolično dijelio prazan papir programa za mlade na nacionalnoj i gradskoj razini s potpisima gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni