SDP: Nedopustivo je da Lovrić već treći puta bude v. d. pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje

SDP: Nedopustivo je da Lovrić već treći puta bude v. d. pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje

Gordan Maras je pojasnio je da Lovrić ne može biti pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje jer to nije u skladu sa Zakonom o namještenicima i službenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi. „To je personifikacija načina na koji Bandić vlada Zagrebom, u čemu mu pomaže HDZ“, poručio je

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u utorak je na konferenciji za novinare kritizirao odluku gradonačelnika Milana Bandića da Ivica Lovrić po treći puta na šest mjeseci privremeno obavlja poslove pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje.

„Ovim imenovanjem gradonačelnik Bandić pokazuje na koji način upravlja gradom i na koji se način odnosi prema zakonima Republike Hrvatske koji govore da v. d. pročelnika može biti imenovan samo dva puta, a ne tri puta. Prvi puta je to bilo 29. kolovoza prošle godine, zatim 8. veljače ove godine i treći puta 17. rujna ove godine “, rekao je čelnik zagrebačkog SDP-a.

Pojasnio je da Lovrić ne može biti pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje jer to nije u skladu sa Zakonom o namještenicima i službenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi te se u članku 15 tog zakona isključuje njegovo obnašanje dužnosti s obzirom da se protiv njega vodi kazneni postupak za kazneno djelo povrede dužnosti. Maras tvrdi da bi ministar uprave Lovro Kuščević trebao reagirati na odluku gradonačelnika Bandića.

„Postavlja se vrlo jasno pitanje zbog čega Bandić izbjegava poštivati Zakon o namještenicima i službenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi i zašto ga HDZ u tome podupire, zbog čega ministar Kuščević ne reagira. Očito je Lovrić od prevelike važnosti Bandiću pa on svjesno izbjegava poštivati Zakon“, istaknuo je Maras. Dodao je kako će SDP podnijeti zastupničko pitanje ministru Kuščeviću zbog čega dopušta manipulaciju i izbjegavanje zakona umjesto da reagira inspekcijom.

„To je personifikacija načina na koji Bandić vlada Zagrebom, u čemu mu pomaže HDZ“, poručio je Maras. Naglasio je kako se imenovanjem osobe koja ne bi smjela biti pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje šalje ružna poruka učiteljima i učenicima.

„Učitelji i učenici će najviše pratiti njegov rad u Dnevniku kada bude u tijeku suđenje i kazneni postupak na Županijskom sudu“, zaključio je Maras.

Gradski zastupnik SDP-a, Matej Mišić osvrnuo se i na višegodišnje zanemarivanje uloge Grada Zagreba kao osnivača škola u stvaranju adekvatnih materijalnih uvjeta u zagrebačkim osnovnim školama.

Naglasio je kako je stanje u školama daleko od zadovoljavajućeg. Osim što je Klub SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini upozoravao na azbestne dijelove škola i na prokišnjavanje krovova škola, problem je što u svim školama početkom jeseni nije osigurano centralno grijanje, a sezona grijanja je započela 1. listopada.

Mišić je najavio da će zagrebački SDP uputiti zahtjev predsjednici Odbora za obrazovanje u Gradskoj skupštini Bruni Esih za održavanje tematske sjednice, s obzirom da je situacija u školama zabrinjavajuća s različitih aspekata te Grad Zagreb i Gradska skupština moraju promtno reagirati.

„Dok imamo anomaliju u obrazovnom sustavu, gradonačelnik Bandić treći puta imenuje Ivicu Lovrića za v. d. pročelnika, umjesto da imenuje osobu koja bi se odgovorno riješila problem u školstvu“, zaključio je Mišić.

Vijećnica u Vijeću gradske četvrti Trnje Almasa Filipović spomenula je kako se na području Vijeća gradske četvrti Trnje izdvaja 25 milijuna kuna za financiranje dvaju spomenika, a na istom području je Osnovna škola Jure Kaštelana koja je polumontažni objekt sagrađen 1967. godine i u derutnom je stanju. No do danas se nije prikupio novac za financiranje izgradnje nove škole ili sanaciju postojećeg objekta.

Na lošu sigurnost učenika i učitelja u toj školi upozorio je i vijećnik u Mjesnom odboru Trnjanska Savica Antun Poje.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni