SDP: Izmjene GUP-a smanjuju razina zaštite od zračenja baznih stanica

SDP: Izmjene GUP-a smanjuju razina zaštite od zračenja baznih stanica

(Bazna stanica na Jarunu / Foto: Facebook/Zagreb bez zračenja)

Opravdanje da je izmjena članka 44. GUP-a nužna da bi se „omogućio razvoj telekom mreže“ nameće pitanje zašto bi kriteriji i pravila koja postoje u drugim europskim gradovima ometali razvoj telekom mreže u Zagrebu, ako ne ometaju u drugim europskim gradovima?

Iako smatraju da se Odluka o izmjeni GUP-a Grada Zagreba donosi na »netransparentan i nezakonit način, bez poštivanja procedure i provođenja javne rasprave«, Klub zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini podnio je dva amandmana na članak 44. GUP-a.

Amandmanima predlažu zadržavanje dosadašnju razinu zaštite stanovništva od zračenja radio frekvencijskih elektromagnetskih polja baznih stanica teleoperatera, koja bi, predloženim izmjenama bila drastično narušena.

SDP-ovci predlažu se da se postojeće razine jakosti elektromagnetskih polja i gustoće toka snage zadrže kao i do sada i to na cijelom području grada, jer bi njihovo sužavanje samo na neka područja (D2, D4 i D5) otvorilo mogućnost primjene bitno viših razina zračenja i u području povećane osjetljivosti, primjerice i stambenim prostorima.

Predlaže se i zadržavanje uvjeta da antenski stupovi moraju biti barem 12 m viši drugih građevina u krugu 100 m. Ukidanje tog kriterija omogućilo bi legalizaciju svih baznih stanica u Zagrebu koje su postavljene protivno GUP-u ,kao i njihovo postavljanje još niže i još bliže mjestima na kojima borave uključujući i djecu te ostale ranjive skupine.

Postojeće granice dopuštenih razina zračenja, iako bitno niže od vrijednosti koje su propisane Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja MZ, još uvijek su višestruko više od primjerice granica u Parizu, Beču ili Bruxellesu.

Opravdanje da je izmjena članka 44. GUP-a nužna da bi se „omogućio razvoj telekom mreže“ nameće pitanje zašto bi kriteriji i pravila koja postoje u drugim europskim gradovima, uključujući i prostorno-urbanističke za smještaj baznih stanica, ometali razvoj telekom mreže u Zagrebu, ako ne ometaju u drugim europskim gradovima?

Postojeći kriteriji u GUP Zagreb uvedeni su nakon što je to tražilo nekoliko tisuća građana u javnoj raspravi 2014. Godine.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić poručuje kako se oštro protive pogoršanju postojećih standarda zaštite građana od izlaganja prekomjernoj radijaciji elektromagnetskih polja baznih stanica i u interesu zaštite zdravlja građana, a poglavito djece traže prihvaćanje njihovih amandmana.(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni