SDP: Holding se razbacuje novcem Zagrepčana!

SDP: Holding se razbacuje novcem Zagrepčana!

Na vanjske usluge u dvije godine potrošili čak 2 milijarde kuna

Državna revizija je Holdinga dala čak 66 preporuka za racionalizaciju poslovanja

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u petak se na konferenciji za novinare osvrnuo na Izvješće o obavljenoj reviziji učinkovitosti korištenja vanjskih usluga u trgovačkim društvima, koju je objavio Državni ured za reviziju.

Revizija je provedena kako bi se provjerilo koriste li trgovačka društva vanjske usluge svrhovito i ekonomično, jesu li potrebe za nabavom usluga opravdane i je li pri izboru ponude poštovano načelo najbolje vrijednosti za uloženi novac i sl.

Na temelju utvrđenih činjenica Državni ured za reviziju je ocijenio da su od 36 trgovačkih društava obuhvaćenih revizijom tri koristila vanjske usluge svrhovito i ekonomično, 32 su koristila te usluge svrhovito i ekonomično, ali su potrebna određena poboljšanja, a najgore je ocijenjen Zagrebački holding koji “nije koristio vanjske usluge svrhovito i učinkovito” te su “potrebna značajna poboljšanja”.

„U Zagrebačkom holdingu se u smislu korištenja vanjskih usluga ne zna se tko pije, a tko plaća. Radi se na netransparentan način i sustav ne funkcionira kako bi trebao. Jedino je od 36 revidiranih trgovačkih društava najveće zagrebačko poduzeće dobilo negativno mišljenje Državnog ureda za reviziju i uz to čak 66 preporuka što bi trebali napraviti kako bi se situacija u budućnosti poboljšala“, komentirao je Izvješće čelnik zagrebačkog SDP-a. Spomenuo je kako je revizija trajala od 2015. do 2017. godine i u tom vremenu Zagrebački holding koji ima 5,5 milijardi kuna godišnje čak 2 milijarde kuna potrošio na vanjske usluge.

„Revidirano je 2,2 milijardi kuna vanjskih usluga. Zagrebački holding buja iz godine u godinu, sve se više ljudi zapošljava i iz godine u godinu se sve više novaca troši na vanjske usluge. Tako je u u 2017., posljednjoj revidiranoj godini Holding na vanjske usluge potrošio 854 milijuna kuna“, upozorio je Maras. Smatra da se može i zaključiti kako se pogodovalo nekima za vanjske usluge.

Iz zagrebačkog SDP-a pozivaju gradonačelnika Milana Bandića i predsjednicu Uprave Zagrebačkog holdinga Anu Stojić Deban da se prime posla i ne troše uzalud novac poreznih obveznika.

„Samo racionalnom upotrebom ovih usluga i upravljanjem Holdingom cijene komunalnih usluga u Zagrebu mogu biti niže i prirez građana može biti niži. Dobro je da je objavljen izvještaj revizije kako bi javnost i Hrvatski sabor čuli te podatke, a bit će o tome povedena i saborska rasprava. Zagreb je najnegativniji primjer ovog izvješća i nadam se da će u ZGH-u ozbiljno shvatiti svoj posao i početi novac Zagrepčana trošiti na transparentan i normalan način“, istaknuo je Maras.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni