SDP: Gradska skupština se pretvara u “fikus”

SDP: Gradska skupština se pretvara u “fikus”

Bernardić smatra da građani trebaju znati zašto je prostor za gradnju nogometnog kampa na SRC Svetice  već dodijeljen, iako natječaj još nije završen te hoće li taj prostor građani i dalje moći koristiti. „To smo danas htjeli raspraviti u Gradskoj skupštini“, istaknuo je Bernardić

Nakon što su zastupnici Gradske skupštine na sjednici u četvrtak  s 22 glasova „protiv“ i osam „za“ odbili prijedlog Kluba zastupnika SDP-a da se u dnevni red po hitnom postupku uvrsti točka prema kojoj bi se raspravljalo oko budućnosti Sportsko – rekreacijskog centra Svetice, Klub je, predvođen Davorom Bernardićem sazvao 20-minutnu stanku kako bi sazvao konferenciju za novinare.

Kosor: Točka „Svetice“ će ići po redovnoj proceduri na idućoj sjednici

Bernardić je upozorio kako je već postala praksa da se o stvarima koje su za građane Zagreba važne saznaje iz medija. Ustvrdio je da ni gradonačelnik Milan Bandić, a ni predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor nisu dopustili da ta točka „Svetice“ dođe na Skupštinu.

„Gradska skupština ne smije biti fikus. Grad Zagreb mora biti primjer transparentnosti i pravilnih procedura. Gradska skupština ne smije biti eutanazirana, SDP će se protiv toga boriti“, poručio je potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić, ocijenivši kako Gradska skupština polako, ali sigurno postaje „fikus“.

Bernardić je rekao da se o najvažnijim stvarima se mora raspravljati u predstavničkim tijelu građana. Ustvrdio je da javnost ima pravo saznati koji su to korisnici do sada, i pod kojim uvjetima imali u najmu sportske objekte, pod kojim uvjetima i ako je tu nešto bilo sporno, zbog čega Grad Zagreb već ranije nije reagirao.

Što će biti sa stadionom i bazenom?

Također, građani trebaju znati u kojoj je fazi uređenje bazena na Sveticama, što je sa Dinamovim stadionom koji stoji nedovršen već 15-16 godina, kao i što je sa zabilježbom Crkve koja se javila kao vlasnik zemljišta na Sveticama, mišljenja je SDP-ovac.

Prema njegovom mišljenju javnost bi također trebala dobit odgovore na pitanja o tome zašto je prostor već dodijeljen, iako natječaj još nije završen te kome je dodijeljen i na temelju kojeg propisa. „Hoće li građani i dalje moći koristiti taj prostor? To smo danas htjeli raspraviti u Gradskoj skupštini“, istaknuo je Bernardić i dodao kako će SDP od Gradske uprave zatražiti da im se dostave odgovori na sva ta pitanja, u roku od 30 dana, sukladno proceduri.

Na novinarski upit zašto je prvi čovjek Gradske skupštine Darinko Kosor kao zagovornik transparentnosti oko uređenja SRC-a Svetice najednom „okrenuo ploču“, odgovorio je: „To morate upitati njega“.

A na odgovor nije trebalo dugo čekati. Nakon što je u nastavku sjednice od predsjednika Kluba zastupnika SDP-a zatražio obrazloženje za traženje stanke, dao je i svoj odgovor zbog čega nije podržao da se na ovakav način točka „progura“ na dnevni red.

„Prijedlog oko SRC-a Svetice aktualan je zadnjih mjesec i pol dana, a ne zadnja dva i pol dana, pa je mogao biti uvršten na sjednicu po redovnoj proceduri. Mogu garantirati da će ta točka biti uvrštena na sljedeću sjednicu Gradske skupštine“, rekao je Kosor, a s njegovim se prijedlogom složio i Bernardić. (B. Jagačić)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni