SDP: Bandić je svojom političkom trgovinom pretvorio Sabor u Hrelić

SDP: Bandić je svojom političkom trgovinom pretvorio Sabor u Hrelić

Maras je pozvao građane da dođu na prosvjed protiv mirovinske reforme, koji u subotu organiziraju tri sindikalne središnje

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u petak je na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama stranke kritizirao političko ponašanje i djelovanje gradonačelnika Milana Bandića.

Maras tvrdi da se gradonačelnik Bandić u odnosu s drugim zastupnicima u Gradskoj skupštini, u Hrvatskom saboru i u vijećima gradskih četvrti ponaša kao da je na Hreliću, odnosno politički trguje.

„Po mom mišljenju, čista je politička trgovina koja graniči s zapravo jest politička korupcija, gdje se novcem građana Zagreba trguje i pridobivaju se zastupnici u Hrvatskom saboru, Gradskoj skupštini i vijećima gradskih četvrti“, istaknuo je čelnik zagrebačkog SDP-a .

Kao primjer naveo je činjenicu da je prije nekog vremena na neodređeno vrijeme u ZET-u zaposlen brat saborske zastupnice HNS-a Marije Puh, a u Hrvatskoj 96 posto poslodavaca daju ugovore na određeno vrijeme. Osim toga, brat zastupnice zaposlen je bez javnog natječaja. Njegovo zapošljavanje je rezultiralo i prelaskom zastupnice Puh stranci Milana Bandića u Hrvatskome saboru.

„Moramo jednostavno reći dosta takvoj politici. Mislim da se novcem građana Zagreba treba poboljšavati kvaliteta njihovog života i novac ne smije biti korišten za političku trgovinu“, rekao je Maras.

Grad Zagreb je u rujnu nabavio i 30 novih poluniskopodnih autobusa ZET-a za 45 milijuna kuna, a tri takva autobusa se doniraju drugim gradovima u Hrvatskoj – Drnišu, Benkovcu i Korčuli koja kao grad ima relativno dobre financijske prihode, ustvrdio je Maras.

„To je nastavak svega čemu svjedočimo proteklih nekoliko godina, gdje oni koji dobro politički surađuju s gradonačelnikom Bandićem ili su njega dobivaju potporu. Radi se o Petrinji, koja je od Grada Zagreba dobila knjige i uređenje pred advent prošle godine, jer je gradonačelnik Petrinje član Kluba Stranke rada i solidarnosti, stranke Milana Bandića, o Đurđevcu čiji je gradonačelnik Bandićev zamjenik u Saboru, a kada to nije bio dobivao je 10 – 15 tisuća kuna za Picokijadu. Sada je dobio 100 tisuća kuna. Radi se o drugim zastupnicima nacionalnih manjina koji blisko surađuju s Bandićem… Zadnji primjer je potpisivanje suradnje između Daruvara i Zagreba, što bi trebalo doći na Gradsku skupštinu ovog mjeseca, što mi nećemo podržati zbog ovakvog ponašanja gradonačelnika”, istaknuo je Maras. Dodao je kako je “svima jasno što se događa u Hrvatskoj” te ovakvo političko ponašanje ocijenio nedopustivim.

„ZET kojeg mi subvencioniramo ne može donirati kako bi Bandić stjecao političke poene ili ojačavao saborski klub. To je sramota i tome treba stati na kraj“, poručio je Maras.

Saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović je nagalsio da političko ponašanje i djelovanje gradonačelnika Bandića koje se temelji na donacijama ili financiranju potreba fizičkih i pravnih osoba grada Zagreba, kao i nezakonito zapošljavanje u gradskim poduzećima ne koristi gradu Zagrebu.

„Ako se takva vrsta političkog djelovanja koristi za podebljavanje većine u Saboru, onda HDZ i premijer Plenković od toga imaju koristi. Postavljamo pitanje premijeru Plenkoviću, odnosno tražimo da se očituje je li ovakvo ponašanje gradonačelnika Bandića dopustivo, je li njemu to dopustiv način povećavanja većine u Saboru ili nije. Oovakva vrsta ponašanja, nezakonito zapošljavanje radi povećanja većine u Saboru, kao i razne donacije pravnim i fizičkim osobama, dok grad vapi za investicijama u infrastrukturi i uslugama građanima, apsolutno je nedopustiva za SDP, ali i za građane Zagreba, jer je to njihov novac koji se dijeli izvan Zagreba”, rekao je Klisović.

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić je podsjetio da Zagrepčani kroz porez na dohodak i prirez u 2018. godini subvencioniraju ZET s iznosom od oko pola milijarde kuna, dok gradonačelnik donira autobuse gradovima koji nisu u financijskim problemima. Naglasio je kako treba pomoći onima koji imaju manje.

“Međutim dok 1 posto građana Zagreba i dalje nema organiziranu vodovodnu mrežu, kapitalni projekti u gradu stagniraju (u prvoj polovici ove godine ostvareno ih je samo 30 posto), dok se svakodnevno odgađaju određeni projekti, istovremeno gradonačelnik zbog političkog interesa radi političke trgovine donira jedinice lokalne i područne samouprave”, tvrdi Mišić. Spomenuo je dva kapitalna projekta koja je Bandić “vječno obećavao”, a nije realizirao – to je pitanje žičare i sufinanciranje obnove pročelja višestambenih zgrada. Mišić je podsjetio da je Bandić prije godinu dana na Gradskoj skupštini najavio da će do 31. prosinca ove godine biti izgrađena i puštena u promet nova sljemenska žičara, ali je sada dva mjeseca prije jasno da od toga neće biti ništa, jer se rebalansom proračuna smanjuje novac namijenjen za žičare i pitanje je hoće li ona biti napravljena i tijekom 2019. Takva situacija je, dodao je, i sa sufinanciranjem pročelja višestambenih zgrada, gdje je Badnić čak i osigurao potrebna sredstva.

„Grad Zagreb je prezadužen grad. Stanje duga je veće od 1,6 milijardi kuna i umjesto da rješavamo vlastite probleme, probleme građana, Bandić razmišlja o vlastitoj koristi“, poručio je Mišić.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Maras je zatražio da se premijer Plenković ogradi od takvog ponašanja gradonačelnika Bandića, jer u protivnom dokazuje da mu to odgovara.

„Nevjerojatno je da premijer Plenković ne reagira, to budi sumnju da HDZ ima direktnu korist od Bandićevih transfera, koristi ga kao svog fiksera, onoga koji će podebljati njihovu većinu u Saboru“, rekao je Maras. Dodao je kako bez devet predstavnika u Saboru niti Plenković ne bi bio na vlasti, jer nema većinu.

Maras je pozvao građane i da dođu na prosvjed protiv mirovinske reforme, koji organiziraju tri sindikalne središnje te kaže da zagrebački SDP daje punu podršku sindikatima jer smatra da se takva vrsta reforme ne može i ne smije provesti u Hrvatskoj.

Prosvjed protiv mirovinske reforme će se održati u subotu, 20. listopada na Europskom trgu, s početkom u 12 sati.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni