Schumacherov F1 bolid na aukciji s umjetninama

Schumacherov F1 bolid na aukciji s umjetninama

(Foto: Scuderia-Ferrari / www.ferrari.com)

Ferrari novom vlasniku nudi smještaj bolida u Maranellu i prijevoz do bilo koje piste na svijetu s pratnjom ekipe Ferrarijevih tehničara, mehaničara i testnih vozača koji će mu stajati na raspolaganju

Bolid Formule 1 iz 2001. godine kojim je Michael Schumacher osvojio titulu najboljeg vozača na svijetu, a Ferrariju donio titulu najuspješnijeg konstruktora bit će prodan 16. studenoga u New Yorku. Formula će se prodavati u sklopu obilježavanja 70. godišnjice Ferrarija, a već i sama činjenica da se prodaje jedan F1 bolid je prilično neuobičajena, no vijest je upravo čudna ako spomenemo da će ga se prodavati na posve neuobičajenom mjestu – aukciji artefakata suvremene umjetnosti u organizaciji kuće Sotheby’s.

Zaljubljenici u Formulu 1 i fanovi slavnog njemačkog vozača mogli bi tako ostvariti svoj san i postati vlasnikom prave zvijeri s 3,0-litrenim V10 motorom (s procjenjuje se 800-900 KS) i brojem šasije 211. Taj je bolid težek svega 600 kilograma odnio naslov na utrkama za Veliku nagradu Mađarske, kao i slavni Monako.


Iz Ferrarija poručuju da je automobil posve ispravan i spreman za uporabu na pisti. Tvrtka čak nudi i smještaj bolida u svom sjedištu Maranellu i prijevoz do bilo koje piste na svijetu, sve po želji kupca. Novi vlasnik će se nesumnjivo morati osjetiti jako važnim jer će ga pratiti ekipa Ferrarijevih tehničara, mehaničara i testnih vozača koji će mu stajati na raspolaganju kako bi sve prošlo kako treba.

U Sotheby’s očekuju da će bolid s brojem šasije 211 privući ponudu od najmanje 4 milijuna dolara, što se čini u redu za vozilo s takvim pedigreom. Vozio ga je po broju osvojenih prvenstava, zasad neprikosnoveni Michael Schumacher, osvajač čak sedam naslova svjetskog prvaka.

Ferrari F2001 će tako biti najskuplji izložak aukcije, a prodavat će se s umjetničkim djelima koje potpisuju Warhol, Basquiat i Johns.

Ferrarijeva odluka da se bolid klasificira kao suvremena umjetnost očito je potaknuta financijskim razlozima. Naime, istovremeno dok je tržište kolekcionarskih vozila u posljednje tri godine u padu, suvremena umjetnost postaje jedno od najbrže rastućih tržišta umjetninama.

I dok oktanski zanesenjaci automobile oduvijek doživljavaju umjetničkim djelima, bit će prilično neobičan trend ako ljubitelji umjetnosti na isti način počnu gledati na automobile. Cijene bi im, s obzirom na platežnu moć kupaca, ponovno mogle otići nebu pod oblake.

S kakvim se iznosima barata na tržištu suvremene umjetnosti svjedoči podatak da je za rad Jeffa Koonsa 2013. plaćeno dotad rekordnih 58,4 milijuna dolara, što je ove godine srušio rad Jean-Michel Basquiat za čiji je uradak koji je izdvojeno nevjerojatnih 110.500.000 dolara!

Neimenovana slika Jean-Michel Basquiata s motivom lubanje za koju je plaćeno više od 110 milijuna dolara

(BoJa)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni