Savski nasip bogatiji za Bourekovu skulpturu

Savski nasip bogatiji za Bourekovu skulpturu

Nakon četverogodišnje stanke, na inicijativu akad. kipara Alena Novoseleca i Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU),nastavljeno je postavljanje skulptura istaknutih hrvatskih umjetnika u okviru Aleje skulptura na savskom nasipu, predstavljanjem 12. skulpture po redu. Riječ je o radu autora akademika Zlatka Boureka nazvanom Međaš protiv uroka i poplave.

Polazeći od misli “Drava i Dunav, često i Sava naraste do vrata, zato natovarim svoju kuću na glavu i odnesem je na sigurno“, znakom Međaš protiv uroka i poplave, postavljenim 30. lipnja na poziciji između skulpture Zvonimira Lončarića i Željezničkog / Hendrixovog mosta, Bourek je odao počast svim majstorima, pučkim kiparima i radnicima koji su dizanjem pilova-međaša čuvali svoja mjesta od poplava i prisjetio se pučkih obreda likovnog čaranja kojima su se nabujalim rijekama nekoć obilježavale dozvoljene granice.

Podsjetimo, Aleja skulptura na savskom nasipu pokrenuta je na inicijativu pokojnog akad. kipara Ratka Petrića u okviru sekcije “Prijedlog” Zagrebačkog salona 1985. godine, a prva predstavljanja započeta su 1990. godine. Aleja na savskom nasipu vrijedan je javni kulturni spomenik i non-stop otvorena galerija namijenjena građanima, umjetnicima, stručnjacima u kulturi te inozemnim gostima Grada Zagreba.

Prva faza Aleje skulptura na savskom nasipu prema zamisli Ratka Petrića (ako se izuzme Miroslav Šutej od čijeg se rada odustalo još za Šutejeva života zbog sigurnosti šetača) završena je desetom skulpturom u nizu, djelom Dore Kovačević “Tok” u 2012. Prva faza obuhvaća radove desetorice uglednih hrvatskih kipara i kiparica, koji su navedeni prema godinama postavljanja na savski nasip – Ratko Petrić “Kapi”, Marija Ujević Galetović “Trkač”, Miro Vuco “Kamen temeljac”, Stjepan Gračan “Žabnjak”, Milena Lah “Kotač vremena”, Branko Ružić “Mačka”, Mladen Mikulin “Čovjek s kolutom”, Zvonimir Lončarić “Putokaz”, Šime Vulas “Dvoje”, Dora Kovačević “Tok”.

Druga faza započeta je radom Ivana Kožarića “Ruka”, jedanaestom skulpturom u nizu Aleje skulptura na savskom nasipu, također 2012.  Nakon četiri godine, na inicijativu voditelja projekta Alena Novoseleca, uspješno se nastavlja predstavljanje skulptura prema inicijalnoj Petrićevoj zamisli, postavljanjem rada akademika Zlatka Boureka. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni