Savršeno rajcanje

Savršeno rajcanje

Određeni mediji čine svoje i totalno zaokreću društvene vrijednosti i pojave, samo nije mi jasno s kojim ciljem i motivima

Žarko Delač

Žarko Delač

Prema hrvatskom jezičnom rječniku rajcati znači nadraživati ili izazivati koga u seksualnom smislu, a često je ovih dana eksploatirana, nakon što je izrečena u političkom govoru. Nekada je ova riječ imala smisao i uglavnom se vezala samo između muških i ženskih odnosa, dok je danas njezino značenje univerzalno pa je teže razlučiti tko koga ili koju rajca. No još uvijek najveće zgražanje ipak izaziva kada muškarac poduzima radnje prema ženskoj osobi ili osobama, tako da se može zaključiti kako je riječ o rajcanju. Stoga je začuđujuće zbog čega obratna situacija nije predmet javne osude i moralnih etiketiranja. Primjera ima više, a aktualan se odnosi na televizijsku emisiju koja se gromoglasno reklamira u posljednje vrijeme, a u kojoj se najblaže rečeno žene trude privući muškarčevu pozornost. Pri tome se ne biraju sredstva i načini već je bitno ostvariti zadaću te za to u konačnici primiti i novčanu nagradu.

Uz ovu nelogičnost ili možda brkanje društvenih vrijednosti nameće se i dodatno pitanje na koje nema odgovora. Riječ je o famoznim upozorenjima kako pojedini filmovi nisu preporučljivi za mlađe od 12 ili 15, a vrlo rijetko i 18 godina. Razloga ima više, ali uglavnom je riječ o nasilju ili ljubavnim scenama. Sada se postavlja pitanje postoji li više nasilja nego u pojedinim crtanim filmovima za koja ne postoje ograničenja u gledanju? Ili ima li više nemoralnih scena u raznoraznim emisijama koje se emitiraju uživo ili već rečenoj borbi određenog broja žena za naklonost jednog muškarca. Čini mi se kako i u ovim slučajevima određeni mediji čine svoje i totalno zaokreću društvene vrijednosti i pojave, samo nije mi jasno s kojim ciljem i motivima.

Sve za gledanost

Možda je odgovor u materijalnom bogatstvu i pokušajima da se na bilo koje načine privuče gledanost, čitanost ili slušanost jer o tome ovisi marketinški prihod i dobit vlasnika. Pri tome ne treba osuđivati one koji takve medijske uratke prate, jer velika je nas većina podložna jeftinim i primamljivim medijskim manje ili više skupocjeno produciranim spektaklima i zabavnim sadržajima. Opće je poznata ljudska slabost i neprincipijelnost i upravo zbog toga odgoj i obrazovanje, etičke norme i moralno ponašanje ima vrlo značajnu ulogu.

Povlađivanje uskim interesima dodatan je problem današnjice, a u to možemo uvrstiti i negativne komentare pojedinih hrvatskih političara prema uvođenju intoniranja državne himne u školama. Gorljivim pokušajima da se pokažu liberalni, demokratski nastrojeni, napredni ili moderni zaboravljaju od kuda dolaze i koga predstavljaju. Pri tome često pokušavaju, a potom i svi mi ostali, slijediti primjer tzv. Zapada kao protutežu mrskom Istoku i komunističkom jarmu. No vrijeme će, uvjeren sam, ubrzo pokazati jesmo li u tome pretjerali i hoće li nas neograničena sloboda, neutaženi materijalizam i nepoštivanje prirodnih zakona i pravila skupo koštati.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni