Savršeni trenutak za reakciju udruga je izostao

Savršeni trenutak za reakciju udruga je izostao

(Goran Jurenec je glavno lice RTL-ovog šoua “Gospodin savršeni”)

Pogledajući ovlaš jednu novu seriju koja se počela nedavno prikazivati na TV-u, iznenađen sam kako su izostale reakcije obično vrlo glasnih udruga koje bi trebale štititi ravnopravnost žena. Naime, žene koje se bore za naklonost jednog muškarca prikazane su u tako lošem svjetlu i konotaciji da su odmah trebala zvoniti zvona za uzbunu

Žarko Delač

Žarko Delač

Volonterske društvene i socijalne aktivnosti u pojedinoj zajednici čine raznoliki spektar poduzetih radnji, ideja i događaja kojima se nadograđuje službena ponuda državnih tijela i javnih ustanova. Time se omogućuje inicijativa građana i polučuju višestruki efekti poput dodatnog angažmana pojedinaca i skupina koje čine nešto korisno, a jedan od poticaja im je osjećaj da pridonose dodatnoj vrijednosti u svojoj okolini. Sukladno tome, glavna im je pokretačka snaga u radu i posvećivanju velikog djela slobodnog vremena i ostalih osobnih resursa ljubav prema onome što čine, a ne materijalna korist. Zbog toga je uloga nevladinih organizacija ili udruga vrlo značajna jer upravo one okupljaju entuzijaste koji daju dodatnu vrijednost zajednici, pridonose razvoju demokracije i u konačnici kvalitetnijeg društva.

Time su udruge vrlo korisne i njihov broj i raznolikost, a u Hrvatskoj je trenutačno aktivno više od 30 000 udruga, predstavlja bogatstvo svake društvene zajednice. Nažalost, ne smijemo smetnuti s uma da kao i na svakom području ljudskog djelovanja, tako i u ovom dolazi do deformacija. Poznati su nam problemi koji su se pojavili pri organizaciji pojedinih humanitarnih akcija, organizaciji okruglih stolova, tribina ili sportskih događanja. Srećom, svi ti pojedinačni ekscesi i iskorištavanje javnih potencijala u privatne svrhe nisu narušili povjerenje u osnovnu ideju i razlog postojanja udruga.

Politiku udaljiti od udruga

Ipak bode u oči kada pojedine udruge izgube samostalnost, postanu ekonomski ovisne o izvoru financiranja ili što je najpogubnije predstavljaju političku opciju. Upravo takva pomisao se nameće kada nema javnih reakcija obično vrlo glasnih udruga koje bi trebale štititi recimo ravnopravnost i jednakost žena. Vjerojatno ne treba podsjećati na mnogobrojne, skupocjene performanse i medijske akcije koje su raznorazne udruge u Hrvatskoj do sada poduzimale s tim ciljem.

No pogledajući ovlaš jednu novu seriju koja se počela nedavno prikazivati na jednoj našoj nacionalnoj televiziji iznenađen sam kako su izostale reakcije. Naime, žene koje se bore za naklonost jednog muškarca prikazane su u tako lošem svjetlu i konotaciji da su odmah trebala zvoniti zvona za uzbunu i oglasiti se njihovi zaštitnici. Možda se pritom varam jer nisam čuo adekvatne reakcije, ali i to je samo dokaz kako su one bile slabašne, neprimjerene ili odrađene po inerciji. Bojim se da je ipak glavni razlog što u svemu nema političke pozadine ili se ona ne može u tu svrhu iskoristi, a to je onda dokaz o pravoj svrsi njihova postojanja i opstanka.

Protiv toga se treba boriti i udaljiti politiku od udruga i ostalih nevladinih organizacija kako im to kaže i samo ime. Unatoč tome, ovakve interesne skupine i materijalistički orijentirani pojedinci neće i ne mogu poljuljati općekorisnu dobrobit velike većine poštenih, dobrohotnih i društveno angažiranih pripadnika civilnih društava i organizacija.